Storvretsskolan. Skriva bok med Linda Pira Foto: Claudio Britos/Mikael Andersson

Tumbaelever har skrivit bok med Linda Pira

Drömmer du om att bli författare? Över 60 elever på Storvretskolan har redan klarat av det livsmålet med releasen av Konsten att drömma stort, ett samarbete med Linda Pira. Nu återstår bara resten.

  • Publicerad 15:28, 15 maj 2020

Det är kul att som ungdom få göra den här boken och inspirera andra.

Mycket går att säga om att vara femton år gammal. Men en sak man kan säga säkert om de spröda tonåren är detta: Det är inte för sent att uppfylla sina drömmar.

Men det kan behövas lite hjälp. Och därför har läraren Mikhael Mikalides samlat några av Strorvetskolans klasser för att sammanställa sina tankar om drömmar och mål i en bok. Boken var egentligen ett arbete för mellanstadieklasserna, men Mikhael frågade klass 9A om de ville vara med. Klassen tog chansen, trots att de skulle behöva göra det utanför klassens timmar, så sina dyrbara fritid.

Boken innehåller tips och övningar, som man som läsare bjuds med att göra. För inspiration har artisten och entreprenören Linda Pira bidragit med texter om självkänsla, inspiration, motivation... sådant som behövs om man som Tilda Norman vill arbeta politiskt:

– Jag vill att mitt jobb ska göra skillnad, säger hon.

– Jag upplever att samhället är ojämställt. I skolan, på arbetsmarknaden, i princip var man än går. Killar och tjejer, till exempel, har inte samma förutsättningar när det gäller att få vissa jobb. Killar tar ofta mer plats och det leder till att tjejer inte tas på samma allvar.

Kirurgdrömmen

Eller Waleed Hadidi, som vet vad han ska göra när högstadiet äntligen är slut:

– Jag ska söka byggprogrammet, för det kan man plugga vidare ifrån. Och sedan ska jag utbilda mig inom räddningstjänsten. Det har jag haft som mål sedan jag var liten, att kunna hjälpa andra människor.

Waleed Hadidi. Tänker läsa byggprogrammet, och vill jobba inom räddningstjänsten. Foto: Claudio Britos

Alice Kawas. Inspireras av sin pappa som är läkare. Nu vill hon själv bli kirurg. Foto: Claudio Britos

Tilda Norman. Vill jobba med att göra samhället mera rättvist Foto: Claudio Britos

Helt lätt behöver det inte vara, bara för att man vet var man ska. För även om vägen till drömmarna aldrig är så öppen som när man är ung, är den sällan så svår att se. Dessutom ligger alla hinder framför en.

– Linda Pira kom till skolan och berättade om hur mycket motgångar hon hade i början, och hur hon övervann dem. Det största jag ser själv är att man ska misslyckas på något viktigt prov eller så, säger Waleed.

Också Alice Kawas, vars bidrag till boken handlar om kirurgi. Varför? För att hennes största idol är läkare. Nej, det är inte någon från Grey's Anatomy:

– Min pappa kom till Sverige från Syrien i slutet av nittiotalet, han lämnade hela sitt liv för att starta ett nytt. Han lyckades lära sig allt, och idag är han läkare på Karolinska institutet. Det är inspirerande att se. Och det är kul att som ungdom göra den här boken och inspirera andra.

Totalt har 65 deltagit i arbetet med boken, och de flesta går i mellanstadiet. Deras insats får inte förringas, boken är ett lagarbete och ingen är Zlatan. Men just niorna, berättar läraren Mikhael Mikalides, kastade sig verkligen in i projektet med huvudet först. Ibland satt de kvar timmar efter att skolan stängt och jobbade med boken.

Waleed förklarar varför det betydde så mycket:

– När man är med kompisar pratar man inte så ofta om framtiden, vad man vill göra och vad man har för drömmar. Det är okej att bara snacka och skoja runt, men det var något annorlunda att verkligen fokusera på framtiden så här.

Stjärna på besök. "Den här boken hade jag behövt läsa när jag var ung" säger Linda Pira, här med klasserna 4a och 4B från Storvretskolan. Foto: Mikhael Mikalides

"Konsten att drömma stort"

... är ett samarbete mellan mellanstadieelever och klass 9A på Storvretskolan, och artisten Linda Pira.

... innehåller över 40 tips och övningar om att hitta sina drömmar, stärka sitt självförtroende, och få verktygen att nå sina mål.

... har releasedatum den 9 juni, med releasefest på Storvretskolan.

Visa merVisa mindre