Härs och tvärs. Laget från Tumba har spelare från hela Stockholmsområdet och representerar i Abu Dhabi hela Sverige. Foto: Parasport Sverige

Tumbalag bärgade guld i Special Olympics

Handbollslaget Härs och tvärs från Tumba är olympiska mästare efter seger mot Spanien i finalen av Special Olympics World Games i Abu Dhabi.

  • Publicerad 17:38, 20 mar 2019

– Det går inte att beskriva, jag är skitglad! Det är guuuuld! Vi har kämpat för det här i flera år, det är helt jävla underbart!

Ricky Landgraff kan inte hålla tillbaka tårarna och skriker till slut ut sin glädje när orden inte längre räcker till. Han har precis hjälpt Sverige till guld i Special Olympics World Games i Abu Dhabi efter 20-13 i finalen mot Spanien och intervjuas av Paraförbundet.

Härs och tvärs är en del av IFK Tumba, har spelare från hela Stockholmsområdet och representerar i Parasportens största tävling hela Sverige.

– Det är helt fantastiskt! hinner lagledaren Sussan Eriksson säga innan den knackiga telefonlinjen från Abu Dhabi avbryter samtalet.

Firade med Coca Cola

Lite senare på kvällen skriver hon på Facebook och berättar om det fantastiska som hände i matchens skälvande slutminuter:

"Spanien tar time out när det är tre minuter nånting kvar och ställer sig och dansar och vi med dem, som om det vore det mest naturliga. De är så ödmjuka och vi bara njuter tillsammans."

Den ödmjuka stämningen har präglat hela turneringen, enligt Sussan Eriksson. Men hon kan inte dölja att segern smakade gott:

"Mina spelare är så värda detta efter allt hårt arbete, efter många slitsamma träningspass. Vi spelar vår absolut bästa match i hela spelen i finalen. Helt sjukt. Vi ville dröja oss kvar så länge som vi bara kunde för att njuta av stunden. Att representera Sverige och ha sådan genomslagskraft i hur vi är utanför banan och på banan och att visa att det går att inkludera de som inte nått lika långt i utvecklingen men som kan vara med och spela på sin nivå."

Hur firade ni?

"Vi har läsk och godis förbud under tävling men nu firar vi med en Coca Cola", skriver Sussan Eriksson från Abu Dhabi.

Reportage från sista träningen i Tumba:

Härs och tvärs jagar guld i Abu Dhabi

Ricky Landgraff, från Trångsund, firar ett mål mot Kenya. Foto: Parasport Sverige

Foto: Parasport Sverige

Foto: Parasport Sverige

Foto: Karl Nilsson/Parasport Sverige

Svenska landslaget (Härs och tvärs):

Nummer 1 Christoffer Fahlström (a*)

Nummer 4 Sandra Lindroos (p**)

Nummer 5 Erika Eriksson Nylund (p)

Nummer 6 Amanda Ferm (p) 

Nummer 7 Alan Yara (a)

Nummer 8 Ricky Landgraff (a) 

Nummer 10 William Gårdeman (a)

Nummer 12 Christoffer Lunde (p)

Nummer 13 Kim Nilsson (a)

Nummer 14 Jesper Eriksson Nylund (a)

Nummer 18 Niclas Engemoen (a)

Nummer 19 Christoffer Åsberg (p)

Headcoach: Sussan Eriksson

Coach: Isabella Forselius

Coach: Adam Hildeby

*Aktiv spelare

**Partner