Rivs. Stadsbyggnadsnämnden har godkänt att villan på Sörlidsbacken ska rivas och gett bygglov för ett hus med med nio lägenheter i tre våningar plus källare som är tänkt att bli ett LSS-boende. Foto: Mikael Andersson

Tummen upp för lägenheter bland villorna i Bromsten

Ett planerat flerbostadshus i Bromsten har upprört grannar som överklagat bygglovet. Två gånger har de fått rätt – men nu ger stadsbyggnadsnämnden tummen upp för nio lägenheter.

  • Publicerad 15:39, 21 nov 2019

Vi har tidigare berättat om tvisten kring ett planerat flerbostadshus på Sörlidsbacken i Bromsten. En av villorna på gatan köptes för två och ett halvt år sedan av ett företag som vill riva det befintliga huset och i stället bygga ett flerbostadshus.

Byggherren sökte bygglov för elva lägenheter i "tre våningar + källare", vilket planen medger. Godkänt, sa stadsbyggnadskontoret.

Men de två närmsta grannarna, Elise och Anna (som inte vill ha sina efternamn i tidningen) menade att källaren, som skulle inrymma bostäder, egentligen var ytterligare ett våningsplan. De överklagade och fick rätt, första gången i mark- och miljödomstolen, andra gången, då en snarlik bygglovsansökan skickats in, redan i Länsstyrelsen.

Nu har byggherren gjort en tredje bygglovsansökan. Planen är nu nio lägenheter som är tänkta som ett LSS-boende. I stället för bostäder ska källaren hysa personalutrymmen och gemensamma ytor för de boende.

"Lämpligt förslag"

Den här vändan har bygglovet inte endast hanterats av tjänstemän utan gick upp till politikerna i stadsbyggnadsnämnden för beslut.

Den grönblå majoriteten i stadshuset har i flera år pratat om att man vill hitta sätt för att komma åt spontanförtätningen i Stockholms villakvarter. En utredning om hur pågår men är ännu inte klar.

Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, säger att det nu sökta bygglovet uppfyller kraven i detaljplanen.

– Problemet i många villaområden är att det är svårt att säga nej. Vi jobbar för en möjlighet att kunna säga nej. Men i det här fallet tycket vi att förslaget är lämpligt. Området har redan idag varierad bebyggelse och vi bedömer att det fungerar, säger han.

Han tror inte att högre insanser kommer att sätta stopp den här gången.

"Kommer att överklaga igen"

– Nu stämmer ärendet med detaljplanen, säger Joakim Larsson.

Men grannarna Elise och Anna tänker inte ge sig.

– Varför säger politikerna att de vill stoppa sån här förtätning, men de gör inte det? Och varför bryr de sig inte om vad grannskapet tycker? Vi har flyttat till hus för att vi vill bo i ett villaområde, inte i "varierad bebyggelse". Vi kommer att överklaga igen så klart, säger Elise och får medhåll av Anna.

– Vi är 65 grannar som skrivit på en lista om att vi inte vill ha det här, säger hon.

Stockholm Direkt