Heroin. Användandet av tunga droger kryper allt längre ner i åldrarna. Foto: Mostphotos

Tunga droger ökar lokalt

Användandet av tyngre droger kryper allt längre ner i åldrarna och blir allt vanligare i Enköping. Sedan ett och ett halvt år är rökheroin en etablerad drog i kommunen. Och det finns mycket av den.

  • Publicerad 09:21, 23 mar 2018

– Heroin är ett tungt preparat. Det är något som folk riktigt fastnar i. Vi kan se att det har fått mer fäste här i Enköping nu, än tidigare, säger Ludvig Roswall på Enköpingspolisen.

Enligt Enköpingspolisen är heroinmissbruket i Enköping etablerat hos många. Och användandet har krupit allt längre ner i åldrarna. Vilket är en förändring jämfört med för ett och ett halvt år sedan.

– Vi har folk som är mellan 18 och 25 år som börjar med rökheroin. De blir fast direkt. Över tid, ett halvår, år, börjar de injicera heroinet i stället. Man vill ha ett starkare rus, och så kostar det väldigt mycket pengar. När man röker heroinet går det åt väldigt mycket. Det är också en anledning till att de går över till att injicera. Och det är oroväckande, säger Roswall.

Varför ökar användandet av tunga droger?

– Det är tillgång och efterfrågan. Dels har det blivit en bättre tillgänglighet på det. Och efterfrågan, det sprider sig. Har det fått fäste i en stad som Enköping så sprider det sig lätt vidare bland vänner och bekanta. Det är så tragiskt det fungerar. Annars är det vanligaste att man börjat med cannabis eller opiattabletter och blivit starkt beroende av det, och sedan gått vidare, säger Roswall och tillägger:

– Det har skett en attitydförändring. Man skippar många led innan man testar riktigt tunga droger. Vad det beror på? Är svårt att säga.

Närheten till Stockholm gör sitt. Finns heroinet i Sverige, finns det i Stockholm, och då finns det även i Enköping, förklarar Enköpingspolisen.

– Förr åkte många och köpte i Stockholm, men ju större marknaden blir här, ju mer attraktivt blir det att sälja här. Det kan ha att göra med allt från att finansiera sitt eget missbruk till att bara tjäna pengar.

Tramadol vanligast

Rökheroin är en drog, cannabis är en annan. Cannabis är den drog som enligt Enköpingspolisen används i särklass mest i kommunen idag, tillsammans med läkemedlet Tramadol.

– Tramadol slår hårt, det ser man över hela världen. Och är ett preparat som ofta går hand i hand med cannabishandeln. Många som nyttjar cannabis använder även tramadol. Ett blandmissbruk i tidig ålder, säger Roswall.

Och handeln med preparaten sker delvis i skolorna i Enköping och Bålsta.

– Cannabisen är väldigt utspridd. Många unga håller på och det är på skolorna den stora marknaden finns. Har säljarna en skola, har de många köpare. Det märker vi av lokalt. De som säljer, vill ha sin plats på skolorna för att kunna sälja. Det är ett stort problem. De kommer nära köparna. Det sprider sig lätt i skolorna, säger Ludvig Roswall.

Antalet anmälda narkotikabrott i Enköping de senaste fem åren.

1 089 st – 2013

1 340 st – 2014

1 508 st – 2015

1 201 st – 2016

1 242 st – 2017 prel.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19