TUNISISK DELEGATION. Zaatouri Samira från socialdepartementet och Zoubeida Rouabah från integrationscentret ingick i den tunisiska delegation från FN:s flyktingorgan och flera myndigheter som besökte Upplands Väsby på onsdagen. På eftermiddagen var de i Vilunda församlingshem. Foto: Charlotte Arwedsson

Tunisien lär sig om svenskt asylmottagande

En delegation från FN:s flyktingorgan och flera myndigheter från Tunisien besökte Upplands Väsby på onsdagen. Besökarna var här för att lära av kommunens arbete med asylmottagande.

  • Publicerad 16:39, 11 apr 2019

14 kvinnor och män från Tunisiens huvudstad Tunis var här för att se hur Väsby jobbar med integration. På förmiddagen besöktes några av kommunens verksamheter. Ett besök gjordes hos Vägval vuxen – introduktionsenheten, vars syfte är att underlätta nyanländas introduktion och snabb integration i det svenska samhället. Enheten har sett goda resultat av sitt arbete och har som långsiktigt mål att individen ska etablera sig på arbetsmarknaden och i samhällslivet, vara självförsörjande och självständig.

Skolverksamheten berättade hur de har hanterat de utmaningar som de ställdes inför då stora volymer av barn och ungdomar anlände under 2016–2018.
På eftermiddagen gjordes ett besök hos Svenska kyrkan i Vilunda församlingshem. Kommunen och Svenska kyrkan samarbetar i mycket, bland annat i integrationsfrågor och Lisa Hofverberg, diakon i Hammarby församling, berättade om hur kyrkan jobbar med integrationsarbetet och hur man samverkar tillsammans i Upplands Väsby.

– Vi har länge jobbat med nyanlända, bland annat med språkkafé och värdfamiljer för ensamkommande. Just nu har vi 17 personer som bor i olika värdfamiljer eller är inneboende, säger hon.
Hon framhåller också att arbetet inte skulle gå att göra utan de många volontärer som är knutna till församlingen.
Det svåra i att vara ny i ett land är ju inte minst att få jobb. Lisa Hofverberg har en vision om att sociala företag skapas som tar tillvara de nyanländas kunskaper.

– Många kvinnor och män som kommer hit är duktiga på att sy, laga mat, meka och mycket mer. Tänk om man skulle kunna skapa företag som tar tillvara på all den kunskapen.

Tredje gången UNHCR är i Väsby

Det är tredje gången som UNHCR som värd väljer att göra ett besök i Upplands Väsby kommun. Hösten 2016 var representanter från turkiska regeringen på besök och 2017 besöktes Väsby av regerings- och kommunrepresentanter från Lettland. Båda gångerna var intresset fokuserat kring mottagning och integration

Viktig backkugge fortsätter i Väsby – "Ovärderligt viktig"

Sport "Känns otroligt skönt och en lättnad" Här kommer ett glädjebesked inför påskhelgen. Oliver Horrsell, Väsbys bästa back 2018/19, är klar för en fortsättning.torsdag 18/4 14:20

Två sena värvningar ansluter till BSK

Sport Duo gör comeback i damlaget Bollstanäs damlag får in nödvändig förstärkning strax efter säsongsstarten. Två hemvändare är nu klara för en comeback och därmed breddas den tidigare tunna truppen något.torsdag 18/4 14:00