Ogillar. Anders Thorén (TuP) tror inte på att bygga en ny skola. Foto: Rebecka Uhlin

TuP: ”Rusta upp gamla skolan i stället”

Rusta upp den befintliga Falkbergskolan – det blir billigare och bevarar skolans kulturhistoriska och arkitektoniska värde. Det menar Tullingepartiet som på utbildningsnämndens möte yrkade på att ärendet utreds på nytt.

  • Publicerad 15:39, 17 mar 2017

– Vi är negativa till att man river skolan och bygger nytt. Jag förstår att elever och personal tittar på andra nybyggda skolor och gärna vill ha det så, betalar man inte själv vill man gärna ha det bästa. Men kommunen måste anpassa sig efter sin ekonomi, säger Anders Thorén, gruppledare för TuP.

Enligt utbildningsförvaltningens beräkningar blir det billigare att bygga en ny skola än att renovera den, men det är Tullingepartiet skeptiska till.

– När kommunen byggt nya förskolor och äldreboenden har de nästan alltid dragit över budget. Om de säger att det kostar 200 miljoner kan det landa på 300, säger Thorén.

Att renovera skolan i etapper skulle vara smidigare, billigare och bevara byggnaden som TuP menar har ett kulturhistoriskt värde. Partiet vill att ärendet ska återremitteras, att kostnaderna utreds en gång till.

Då skulle elever och personal få vänta ännu längre på en bra skolmiljö?

– Det är viktigare med ett välgrundat beslut, istället för ett förhastat. Och vi tänker inte bära hundhuvudet för att kommunen i flera år legat efter med underhållet. De måste lära sig ta hand om sina byggnader, säger Anders Thorén.

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden, håller med om att byggnaden är arkitektoniskt intressant, men att kommunen måste vara pragmatisk.

– Att det blir billigare att renovera är en felbedömning tror jag.

När majoriteten ville renovera skolan 2014 sa TuP till Södra Sidan att man borde bygga en ny.

– Den personen hade inte förankrat förslaget hos partiet, säger Anders Thorén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.