Tuppen och skylten är släckta sedan tre år tillbaka. Högdalenbor undrar när den ska tändas igen. Foto: Linda Gren

Tuppen i Högdalen har slocknat för gott

Skylten med tuppen i Högdalens centrum har varit släckt i tre år – och kommer förbli så. Varför? Den är för dyr i drift, och miljöovänlig, enligt centrumägaren.

  • Publicerad 11:39, 15 nov 2018

Den klassiska skylten med tuppen och namnet Högdalen som sitter på fasaden på höghuset, som en symbol för Högdalens centrum, kommer inte att tändas mer. Den släcktes av centrumägaren Citycon AB för tre år sedan och har varit släckt sedan dess.

Förklaringen från centrumägaren är att lamporna som sitter i skyltarna är av en gammal sort som drar mycket el och är miljöovänliga, därför får de förbli släckta.

– Skylten och tuppen finns kvar men tänds inte längre. Detta beror på att de har en omodern neonbelysning som kräver mycket energi och därmed inte är miljömässigt hållbar, säger Magnus Bergman, utvecklingschef på Citycon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Belysningen i övriga delar av centrumet är däremot uppgraderad till modern, energisnål LED-teknik, tillägger han.

Varför kan ni inte uppgradera tupp-skylten?

– Det finns inga sådana planer i och med att vi inte hittat en rimlig lösning som både är praktiskt, miljömässigt och ekonomiskt förnuftig.

Tuppen har lyst upp centrumet sedan det byggdes på 1950-talet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tuppen och skylten är släckta sedan tre år tillbaka. Högdalenbor undrar när den ska tändas igen. Foto: Marie Nilsson

Det här stör vi oss mest på hos grannen

Nyheter LISTA: Sakerna som skapar störst grann-ilska i Stockholm Irriterar du dig på dina grannar? Då är du långt ifrån ensam. Här är listan på vad flest personer ogillar med sina grannar.söndag 26/5 8:00

Nu är sommarens queerskejt igång i Söderort

Nyheter ✔ För alla ✔ Gratis utlån ✔ Coaching För tre år sedan startades tjejskejt, ett fredat rum som har vuxit enormt i popularitet sedan dess. Men något saknades, något för alla andra. Queerskejt växer nu fram i Högdalens skejtpark – och...fredag 24/5 16:06