Nikolai Katzman är turistguide och guidar bland annat i Gamla Stan. Foto: Maja Brand

Turistguiden: ”Jag pratade på för att hon skulle få dricka vodka”

En vodkadam, en borttappad turist och kanadenser i shorts. Nikolai Katzman får uppleva mycket i sitt jobb. Här berättar han med egna ord om livet som turistguide.

  • Publicerad 11:35, 9 jul 2017

"Jag har jobbat som frilansande turistguide i sex år och upplevt mycket.

Jag minns framför allt gången när vi åkte till ett ställe som är specialiserade på svensk vodka. Jag hade pratat mycket med min turistgrupp på vägen dit, och sagt att ”Ni känner ju till Absolut vodka, eller hur?” och de var alla väldigt förväntansfulla. Men när vi kom fram sa de att de inte fick servera vodka förrän klockan elva.

Det hade jag helt glömt bort.

Vi skulle vidare till ett annat stopp klockan elva. En kvinna blev upprörd och sa att ”Jag har kommit hit enbart för att smaka på vodkan”. Så när vi skulle åka därifrån distraherade jag de andra i bussen och berättade om än det ena, än det andra, så att hon hann beställa prick klockan elva och dricka en drink i smyg.

LÄS ÄVEN: Därför vallfärdar 700 kinesiska turister om dagen till Årstadal

Jag har också varit med om att tappa bort turister. Vi var på Drottningholms slott och jag räknade in alla och bussen åkte iväg. Men en kvinna blev kvarglömd när hon var på toaletten. Det var inte så lyckat.

Jag måste se representabel ut och har alltid kavaj, skjorta, långbyxor och finskor. Jag ska helst inte ha sportskor, så jag har speciella inlägg i skorna så att de ska vara bekvämare.

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Här är turisternas semestermode

En gång började det regna och jag hade som tur var en poncho som jag kunde ta på mig. Men den gick bara till armbågarna, så min kavaj var helt blöt längs med armarna. Jag fick kemtvätta den.

Det finns vissa skillnader i klädstil mellan turister från olika länder. Amerikaner och kanadensare tycker om shorts, sandaler, t-shirt och hatt. Häromdagen hade jag en grupp franska turister. De var mellan 70-90 år och väldigt finklädda. Alla hade långbyxor trots att det var jättevarmt.

Folk i Sverige tycker om svart och grått. Det är lite tråkigt tycker jag”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.