Fatim Bangus och Julia Mattsson innan match. Tjejerna saknar såväl toa som rinnande vatten och omklädningsrum. Foto: Sigrid Malmgren

Tusentals barn tvingas träna utan toa och vatten

Ett 15-tal bollplaner i Stockholm, där barn och unga tränar varje vecka, saknar toa och rinnande vatten. ”Helt orimligt” säger tränare som hört av sig till StockholmDirekt.

  • Publicerad 09:00, 8 jun 2019

Varje vecka tränar tusentals barn och ungdomar på bollplaner runt om i stan. Men många av planerna saknar toaletter och rinnande vatten, och omklädningsrum. Det gör att barnen måste gå till en skogsdunge för att uträtta sina behov, de kan inte fylla sina vattenflaskor och tjejer i tonåren har ofta svårt att ens vara med på träningarna.

Varken säkert eller acceptabelt

Det här är inte okej tycker tränare som hört av sig till tidningen. Enskede IKs tjejer födda 06 tränar och spelar matcher på Gubbängens BP.  

– Där saknas allt. Våra flickor fyller 13 i år och måste gå upp i skogen för att kissa, det är varken säkert eller acceptabelt. Och menstruation gör att några inte kan träna var fjärde vecka. Det är helt orimligt, säger tränaren Stefan Ryderfelt.

Tjejer som tidningen träffar bekräftar bilden.

– Vissa är blyga och man ska inte behöva känna sig obekväm. Det är en väg vid busken, det är väldigt öppet där. Om man får mens så kan man inte gå på toa, då får man springa till skolan, men den stänger typ 19, säger Isabelle "Bella" Axelsson.

– Och om man gör sig illa och måste tvätta sitt sår så går inte det för det finns inget vatten, tillägger hon.

Det är också ett problem att de inte kan byta om någonstans, säger de.

Tyra Wesley, Isabelle "Bella" Axelsson och Ellen Michaelsson tycker att det är akut att ordna riktiga toaletter vid Gubbängens BP. Foto: Sigrid Malmgren

Stefan Ryderfelt, huvudtränare för EIKs flickor födda 2006. Foto: Sigrid Malmgren

Får gå på toa på pizzeria

David von Corswant är lagledare för två lag i Hammarby Fotboll, pojkar -09 och pojkar -13, som tränar på Sofia BP.

– Varje träning är det någon som behöver gå på toa eller spiller ut sin vattenflaska. Då får de dricka av varandra och vi ledare försöker också ta med oss vatten, men ibland kommer man direkt från jobbet. Nu när sommaren kommer är det extra viktigt, vi uppmanar barnen att dricka ofta.

– Det finns en pizzeria 150 meter bort om det krisar, då måste en ledare följa med barnet och så får vi fråga snällt om de kan få låna toaletten. Det funkar inte.

Tioåringarna kommer ofta själva direkt från fritids, där de har bytt om till träningskläder, och de tänker inte alltid på att gå på toa innan eller fylla sin vattenflaska, enligt David von Corswant.

Kostnad toahus: 1 miljon

Fram till 2018 har varje grusplan som gjorts om till konstgräs samtidigt fått en toalettbyggnad. Men det blev satt på paus för ett år sedan. Orsaken: Pengarna räcker inte.

– Ambitionen är att uppföra två toalettbyggnader per år vid de konstgräsplaner som saknar toalett, men omprioriteringar har tvingats göras i år i fastighetskontorets budget tyvärr, säger Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen.

Ett nytt toaletthus kostar drygt en miljon kronor att bygga, tillägger hon.

– Vi har prövat enklare, mer tillfälliga toaletter som bajamajor, men det har inte blivit bra. Näst på tur att få nya toalettbyggnader är Högdalens BP och Kvickentorps BP.

En bajamaja finns för tillfället uppställd bredvid planen. Foto: Sigrid Malmgren

Här saknas toaletter

Fruängens BP

Örby BP

Bäckahagens BP

Gubbängens BP

Västboda BP

Kungsholmens gymnasiums BP

Sofia BP

Johannes BP

Vasaparken

Ekhagens BP

Bellevue BP

Östra reals BP

Gärdeskolans BP

Visa merVisa mindre