Arg. Maria Arkeby, Sollentunabo och intiativtagare till Facebookgruppen "Stoppa skipstop". Foto: Pauline Cederblad

Tusentals har skrivit under mot skip stop

På tisdag arrangeras en stor demonstration mot skip stop-tågen på pendeln. Närmare 4 000 namnunderskrifter ska överlämnas. "Vi vill slå hål på den kompakta tystnad som vi tycker har rått, säger initiativtagaren och Sollentunabon Maria Arkeby.

  • Publicerad 16:43, 8 feb 2018

StockholmDirekt träffar Maria Arkeby, initiativtagare till Facebookgruppen "Stoppa skipstop" och den planerade demonstrationen, på Häggvik station när skylten visar att nästa tåg in mot stan avgårr om 25 minuter. Det var ett signalfel tidigare i Tullinge som flera timmar senare påverkar tidtabellen.

Två skip stop-tåg hinner swisha förbi. Men de stannar inte i Häggvik.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Om man vet att det är sådana förseningar kan man väl stanna på alla stationerna de dagarna, suckar hon.

Exakt hur länge till det kommer att vara såhär är inte helt klart.

Tätare turer har utlovats

För ett par veckor sedan kom beskedet från trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M). När det är dags att planera tidtabellen för nästa år vill landstingsalliansen införa samma turtäthet som innan skip stop.

Landstingsalliansen meddelade också att man vänt sig till Trafikverket för att undersöka om fler tåg kan stanna i Ulriksdal och någon av stationerna i Sollentuna redan under våren.

Beskedet: Inga skip stop i Tullinge och Stuvsta

Sedan dess har det varit tyst. Det är en av anledningarna till den planerade demonstrationen utanför landstingshuset på tisdag.

– Det har varit oklara besked kring hur lång tid det egentligen ska ta att ändra tidtabellerna. Vi har hört allt från några få månader till att det kan dröja fram till jul. Nu har det gått en månad och det hade varit smakfullt att kommunicera med dem som drabbats, säger Maria Arkeby.

Att lämna över namnunderskrifterna som samlats in under hösten har också en symbolisk betydelse – för att visa att de fortfarande bevakar frågan och väntar på svar.

– Vi vill också lämna över alla de underskrifter som faktiskt finns, dit de var tänkta att lämnas.

Vill ha svar från politikerna

Maria Arkeby säger att de svar som gruppens medlemmar som engagerat sig i frågan har fått har kommit från "brevsvarare" på landstinget.

– Jag förstår inte varför man inte vill ha dialog med medborgarna. Varje kommunikationstillfälle borde vara viktigt för att försöka rädda det här fiaskot.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

MER Skip stop

I december infördes skip stop på bland annat Ostkustbanan. Pendeltågen har vissa avgångar hoppat över stationerna Rotebro, Norrviken och Häggvik i Sollentuna.

Kritiken mot förändringen har varit stor. I januari kom beskedet från landstinget att de backar, och att skip stop ska tas bort till 2019.

Vad tycker du om skip stop?

  • Bra. Det gör att jag kommer snabbare till och från City.
  • Dåligt. Det gör att jag typ aldrig kommer till och från City.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.