RIKSMARSCH. Debattören och skribenten Cissi Wallin har varit med och organiserat protestmarschen. Foto: Mostphotos / Viktoria Wyckman Ågren

Tusentals i protestmarsch mot BB-krisen

Trycket på Stockholms förlossningsavdelningar har varit rekordhögt i sommar. Vid 34 tillfällen tvingades kvinnor föda i andra län. I helgen anordnas en protestmarsch mot BB-krisen.

  • Publicerad 10:35, 18 aug 2017

BB-krisen fortsätter och bristen på förlossningsplatser i Stockholm nådde nya rekordnivåer under sommaren. Under juli månad tog länets förlossningsenheter hand om 2586 födslar, vilket är nitton fler än samma period förra året. Av dessa kunde nio av tio föda på den förlossningsenhet de själva valt. Men i 34 fall hänvisades det till andra län på grund av platsbrist.

– Vi har haft ett mycket ansträngt läge i förlossningvården under sommaren. Det var fler förlossningar och fler hänvisningar än i juli förra året, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting.

175 kvinnor fick inte föda i Danderyd – "Inte varit en bra sommar"

Förlossningskrisen i Stockholm – vad är det som händer egentligen?

"Det är en akutsituation"

Krisen med överbelagda enheter har pågått länge och både barnmorskor och föderskor vittnar om personalbrist, tuffa arbetsvillkor och en stor oro över att vården inte kan garanteras.

Förlossningskrisen: Fem kvinnor hänvisade till andra län senaste veckan

I helgen anordnas därför en stor nationell demonstration som går under namnet “Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset” i samarbete med organisationen Födelsevrålet.

– Det pratas om att det ska tillsättas en massa utredningar, men det spelar ju ingen roll. Det måste hända saker handfast. Det är en akutsituation, säger kolumnisten och debattören Cissi Wallin som länge har varit engagerad i frågan och är en av personerna bakom marschen.

Då ska S:t Görans nya förlossning stå klar

"Jag är rädd"

Nästan fyratusen personer har uppgett på Facebook att de ska närvara eller är intresserade av att delta i demonstrationen i Stockholm, som kommer att utgå från Mariatorget på Södermlam. Cissi Wallin hoppas att den ska “skapa ringar på vattnet” och väcka liv i debatten.

– Det här är en nationell kris och folk runt om i hela landet engagerar sig. Går jag till mig själv så engagerar jag mig för att jag är kvinna, feminist, och mamma och för att jag vill ha fler barn. Men jag är rädd, och den känslan delas även av mina vänner och släktingar, säger hon, och fortsätter:

– Det är Sverige 2017 och ingen ska behövas utsättas för det här. Nu går tiotusentals ut och visar sitt öppna missnöje. Det är val nästa år och vi måste använda den demokratiska makt vi har, säger hon.

Flest mödrar skadas vid förlossning i Stockholm

"Enorm samvetsstress"

Eva Nordlund är barnmorska på BB Stockholm och vice ordförande för Barnmorskeförbundet. Hon vittnar själv om en verksamhet i kris och ska under söndagen tala.

– Barnmorskor har tröttnat på att jobba på det här sättet. Men det handlar inte bara om arbetsmiljö och att inte hinna äta eller kissa. Det handlar också om en enorm samvetsstress att inte kunna ta hand om dem som föder på ett värdigt sätt. Att inte ha platser och att springa mellan föderskor och inte vara närvarande är inte ok, säger Eva Nordlund.

Så fördelas förlossningsplatserna efter BB Sophias nedläggning

"Behöver inte vara orolig"

Enligt Johan Bratt har de värsta topparna nu passerat och hösten spås bli lugnare när ordinarie bemanning är på plats igen.

– Enligt prognosen kommer vi ha färre förlossningar, vilket leder till att det blir mindre ansträngt på våra förlossningsenheter. Samtidigt får vi en bättre bemanning när alla är tillbaka från sina semestrar. Men sommaren har varit väldigt ansträngd, de som har jobbat har haft mycket extrapass och chefer har jobbat kliniskt. Så många är trötta efter sommaren.

Behöver man vara orolig om man ska föda i höst?

– Man behöver inte vara orolig. Nio av tio får sitt förstahandsval och i 99,5 procent av fallen får man föda i länet.

KRÖNIKA. Stor oro när läsarna berättar om förlossningskrisen

Förlossningssommaren 2017 i siffror

I juli 2017 hanterades 2585 förlossningar på länets sex förlossningssjukhus.

34 förlossningar hänvisades till andra län på grund av platsbrist

Förlossningar i juli 2017 per sjukhus jämfört med samma månad förra året (inom parentes)

Södersjukhuset

718 (656)

Södertälje sjukhus

252 (190)

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna: 353 (335)

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge: 380 (423)

Danderyds sjukhus: 530 (598)

BB Stockholm: 353 (365

Anna Söderström, 38, bor i Tumba och ska föda sitt första barn i oktober. Hon har noga följt krisen inom förlossningsvården. "Självklart är jag nervös. Det känns oroligt att inte veta om man får föda i Stockholmstrakten. Men just nu är jag bara glad över att inte behöva föda på sommaren." Foto: Privat

Fakta protestmarschen

Vad: "Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset"

Var: Samling på Mariatorget

När: Söndag 20 augusti klockan 13

Hur: Marschen går via Hornsgatan-Peter Myndes backe-Götgatan och avslutas på Medborgarplatsen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.