Södersjukhuset Foto: Kiki Beije

Tusentals inom vården utsätts för våld och hot

3 500 personer som jobbar inom Region Stockholm utsattes för hot eller våld på sin arbetsplats förra året, främst inom sjukvården. Nu vill blågröna styret göra flera åtgärder för att öka tryggheten.

  • Publicerad 09:40, 12 feb 2019

Det är i Region Stockholms egna medarbetarenkät för 2018 som cirka 3 500 medarbetare, främst inom sjukvården, vittnar om att de har blivit utsatta för hot och/eller våld på sin arbetsplats. Den största andelen jobbar på länets akutmottagningar eller inom ambulansen. Där uppger nästan hälften av personal att de någon gång under förra året utsattes för hot eller våld.

Stökigt på Huddinge sjukhus efter skjutning

Nu planerar Region Stockholm för flera åtgärder för att öka säkerheten, bland annat införs en trygghetsutbildning för medarbetare inom vården. Man har även ansökt om hundratals kameror inom vården, men vill att regeringen också ser över lagstiftningen då ansökningarna idag ofta får avslag. De blågröna vill även att regeringen skärper lagstiftningen för de som utsätter vårdpersonalen genom en ny brottsrubricering som ska ge minst sex månaders fängelse.

200 övervakningskameror ska öka tryggheten på Stockholms sjukhus

– Att utsätta medarbetare som ska bota sjukdomar och rädda liv för hot eller våld är oacceptabelt. Region Stockholm ska göra allt som går för att öka tryggheten, men flera aktörer måste hjälpas åt för att vända den här utvecklingen som finns i samhället, säger Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande i Region Stockholm i ett pressmeddelande.


 

Undersökningen

Region Stockholm har 45000 anställda. 2018 var det 3 477 personer av de svarande som uppgav att de utsatts för hot och/eller våld. Det är cirka 11 procent av de svarande (31 610), vilket är i nivå med föregående år.

Av de som utsatts för hot och/eller våld uppger 86 procent att förövaren var en extern person.

Så här många uppger att de utsatts för våld och/eller hot på respektive arbetsplats:

Region Stockholm: 11 procent
AISAB (Ambulans): 42 procent
Tiohundra AB: 17 procent, akuten 60 procent
SLSO: 15 procent
Danderyds sjukhus: 12 procent, akuten 45 procent
Södersjukhuset: 10 procent, akuten 37 procent
Södertälje sjukhus: 11 procent, akuten 56 procent
Karolinska i Huddinge och Solna: 7 procent, akuten 31 procent

Källa: Region Stockholm