Rensning. Foto: StockholmDirekt

Tusentals övergivna cyklar skräpar i city

Nästan dagligen får Stockholms Stad in klagomål om övergivna cyklar som skräpar ner och tar plats i de redan överfulla cykelställen. Och ser man inte upp kan en långtidsparkerad hoj hamna på skroten.

  • Publicerad 06:50, 23 mar 2018

Övergivna cyklar kan hittas runtom i hela Stockholms innerstad. Cyklar som tar upp onödig plats i cykelställen och försvårar renhållningen runtomkring.

– Det finns en uppsjö av övergivna cyklar. Förra året flyttade vi över 3 000 cyklar och prognosen ser samma ut även i år, säger Hans-Olov Blom på trafikkontoret.

Trots att staden bygger många nya cykelparkeringsplatser blir konkurrensen om cykelparkeringarna hög när fler och fler stockholmare väljer cykeln.

Vems är den övergivna cykeln i City?

Stockholms stad får dagligen in klagomål om övergivna cyklar.

– Det är framför allt cyklister som hör av sig när man inte kommer åt cykelparkeringarna för att det står massa skrotcyklar där. Klagomålen skiftar beroende på säsong men även nu på vintern skapar de problem för snöröjningen, säger Hans-Olov Blom.

"En rätt omfattande procedur"

För ett par år sedan skapades ett särskilt program för att få bukt på problemet – en aktiv insats från staden i samarbete med flera aktörer där bland annat parkeringsvakter ser till att rensa cykelparkeringarna från övergivna hojar.

– De jobbar både utefter tips och rent visuellt genom att ta hand om det som ser skräpigt ut, som punkteringar eller halva cyklar. Det är en rätt omfattande procedur, säger Hans-Olov Blom.

Cyklar i dåligt skick fraktas direkt till skroten. Övriga cyklar flyttas till en uppställningsplats i Lunda och efter tre månader går äganderätten över till staden, som värderar cyklarna och säljer dem via Bålsta auktion.

Så tar staden hand om en övergiven cykel

När synpunkter kommer in om en övergiven cykel märks cykeln med tejp runt hjulen och ramen för att säkerställa att den inte används. Står cykeln kvar orörd efter sju dygn placeras där en uppmaningslapp till ägaren att flytta cykeln inom tre dygn. Är den fortfarande kvar efter de tre dygnen transporteras den bort. De övergivna cyklarna flyttas till stadens uppställningsplats i Lunda, där de antingen skrotas eller kan hämtas upp av ägaren för en kostnad av 300 kronor. Cyklar med ett uppskattat värde säljs via Bålsta auktion.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.