Andrea Hedin (M) tar emot namninsamlingen från Stora skuggans 4h-gårds Vendela Olsson. Foto: Elinor Karlin

Tusentals skrev under 4h-gårdens protestlista

Kritiken var hård mot Östermalms stadsdelsnämnd, när representanter från Stora skuggans 4h-gård lämnade in sin namninsamling mot förminskade föreningsbidrag.

  • Publicerad 15:00, 25 okt 2019

I våras blev det känt att Stora skuggans 4h-gård inte fick lika stort föreningsbidrag som de vanligtvis brukar få. 250 000 kronor blev resultatet av årets bidragsansökan, att jämföra med förra årets 400 000. Beslutet fick stark kritik från föreningen och sedan dess har de genomfört en namninsamling som protest. 

Därför får populära 4H-gården mindre pengar

– De har förhållandevis god ekonomi i stadsdelen, men den nya ledningen har inte lika positiv inställning som den förra hade, säger Annika Jansson, verksamhetsledare på 4h-gården, som var på plats under torsdagens nämndmöte.

Ungdomsledare lämnade insamlingen

Totalt blev det ett 30-tal engagerade i gården som dök upp för att lämna över namninsamlingen med 2000 namnunderskrifter, enligt Annika Jansson. 

Namninsamlingen lämnades över till nämndens ordförande Andrea Hedin av föreningens ungdomsledare, 14-åriga Alma Råström, Vendela Olsson och Laura Niska. 

Nu mobiliserar Stora Skuggans 4H-gård

– Vi har försökt få hit så många som möjligt, så att det syns att vi är många som bryr oss, säger Alma Råström. 

Positiv känsla

Själva bidragsbeslutet är redan fattat och går inte att ändra. Nu går stadsdelen in i en ny period för bidragsansökningar och 4h-gårdens engagerade hoppas att de genom den här namninsamlingen ska få nämnden mer positivt inställd i framtiden. Föreningens ordförande Susanna Wallmark menar att hon lämnade mötet med en god magkänsla. 

– De har försökt svara så gott som de kan, vi hoppas att de tänker annorlunda till nästa år. Jag känner mig hoppfull, säger hon.

Alma Råström, Vendela Olsson och Laura Niska, 14 år, är alla ungdomsledare i föreningen. Foto: Elinor Karlin

Annika Jansson, verksamhetsledare, och Susanna Wallmark, ordförande, gick hem med en positiv känsla efter mötet. Foto: Elinor Karlin