Hemmastad. Konditorn Tea Malmegård öppnar krog på Nybrogatan med inredning från sitt eget vardagsrum. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Tv-kock öppnar krog på Östermalm

Tea Malmegård, bakexpert på TV4 och tidigare konditor på Operakällaren, öppnar nu krogen DoMa på Nybrogatan – där hon också bor. Samtidigt lanserar hon en podcast om ”människorna bakom maten”.

  • Publicerad 16:45, 30 jan 2020

Allt här kommer från vårt galna hem

Den 5 februari slår restaurang DoMa upp dörrarna på Nybrogatan 48. Bakom restaurangen står TV4-kökets bakexpert och före detta chefskonditorn på Operakällaren Tea Malmegård och hennes kille Viktor Lejon.

– Nybrogatan har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Jag är borned and raised här och har alltid gillat Nybrogatan som stråk. Jag gillar att supporta det lokala och går alltid till kemtvätten, skomakaren och hälsokosten. Det är också extra kul att det hänt så mycket här med sommargågatan, roliga affärer, saluhallen och nya restaurangetableringar, säger Tea Malmegård.

Bor i samma hus

Idén till DoMa började i Tea och Viktors vardagsrum. När Tea slutade på Operakällaren för sex år sedan började hon och Viktor anordna bruncher hemma hos sig, med vänner och vänners vänner. Något som snabbt blev populärt.

– Vi förstod att det fanns en efterfrågan att utveckla den verksamheten. När jag födde barn sen gick det inte att fortsätta ha det hemma så då började vi leta lokaler. Sen dök den här möjligheten upp och det var smidigt eftersom vi bor i samma hus.

Förverkligar drömmen. Tea Malmegård har länge velat öppna en egen restaurang, trots att det är en utmaning att kombinera med livet som småbarnsmamma. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Stället har ett tydligt tema – det ska kännas som hemma.

– Eftersom allt startade i vårt vardagsrum så har vardagsrumskänslan varit viktig att förmedla. Men det är svårt att få en hemmakänsla i en ny restauranglokal, så vi har tagit hit typ allt vi har på väggarna hemma. Allt här kommer från vårt galna hem.

Bord av vinlådor

I den privata matsalen – Doma-rummet – har de inrett med en jordglob, myslampor, mopsar i porslin, tavlor och böcker. Alla borden är hemmasnickrade av Viktor Lejon, ett är gjort av gamla vinlådor.

– Det ska vara ett förlängt vardagsrum för alla på stan där alla känner sig välkomna. Dit man går in och tar en drink och käkar snacks med sin polare, går på dejt eller tar med sin mamma. Det ska kännas tillgängligt, vänligt, hemtrevligt och tryggt.

Maten definierar Tea som ”en modern bistro med mer fokus på grönsaker än på kött” och betonar att det ska vara för vanligt folk. Även hundar är välkomna.

I samband med öppningen av DoMa lanserar också Tea sin första podcast – Behind the menu. I podden möter hon kockarna bakom några av Nordens stora stjärnkrogar.

– Det är ofta ett ganska spännande liv där bakom man inte alltid får höra om, säger hon.

Tea beskriver podden som ett ärligt sätt att spegla branschen och ett naturligt samtal med människan bakom maten. Podden är på engelska och går att lyssna på via audible.se.