Unikt koncept. Ägaren Alex Alucard och bartendern Måns Winnerby på N3rds.

TV-spel på krogen allt mer poppis

3 500 spel. Det finns att välja mellan på Alex Alucards bar. En bar som är helt dedikerad till tv-spel.

  • Publicerad 16:33, 16 nov 2018

N3rds på Bondegatan 1 firar i dagarna ett och ett halvt år. Enligt ägaren Alex Alucard är han unik i Skandinavien med den stora mängden spel som gästerna kan välja på. Tusentals spel på allt ifrån gamla konsoler från det glada 90-talet fram till toppmoderna Playstation 4.

Att han öppnade baren grundade sig i det egna intresset för tv-spel.

– Jag var trött på spelföreningar och sådant, och fick så dök den här idén upp. Från början var det nåt jag slängde ur mig till kompisar; "jag ska starta en bar!", men till slut blev det mer och mer konkret. Till slut tänkte jag att det får bära eller brista, skiter det sig är det bara pengar, säger Alex Alucard och skrattar.

Stammisar och svensexor

Än så länge har det gått bra, han upplever att besökarantalet stadigt växer med en mix av stammisar och större sällskap så som svensexor eller dylikt. Samtidigt är det en mer blandad demografi hos gästerna än man kanske kan tro. De riktigt avancerade geeksen uteblir oftast.

– 95 procent är "vanligt folk" och inte långt ifrån hälften är tjejer. Det är ju ett socialt spelande här, de riktiga nördarna stannar nog hemma och vill spela där i lugn och ro, säger Alex Alucard.

Dricker med måtta

När det kommer till mat och dryck satsar man på hamburgare, öl och drinkar döpta efter klassiska tv-spelsfenomen. Bartendern Måns Winnerby upplever att folk beter sig något annorlunda än på de andra ställen på bargatornas Södermalm där N3rds är beläget.

– Folk dricker väldigt långsamt och det är ofta förfeststämning här. En social grej för att börja kvällen. Jag tror vi har slängt ut max åtta personer sedan vi öppnade och det får man säga är lite, säger han.

Den som vill ha en tv-spelskväll på krogen gör bäst i att boka såväl bord som spel för att vara säker på att få plats, men det går att bara droppa in också.

Fler barer där du kan spela

Sugen på att spela tv-spel eller arkadspel på lokal? Här är några fler tips runt om i stan. glöm inte att kolla upp åldersgränsen innan du åker dit!

Kappa bar. Här kan du spela brädspel, tv-spel och kolla på e-sport.
Var: Sveavägen 105, Vasastan.
Öppet: tisdag-torsdag 17-00, fredag-lördag 16-0.
Mer info här

Hey Sthlm. "Stockholms enda riktiga arkadhall" enligt dem själva. Här finns massor av arkadspel och flipperspel.
Var: Gyldéngatan 2, Vasastan.
Öppet: måndag-torsdag: 17-01, fredag 17-03, lördag 15-03, söndag 15-01.
Mer info här

Biljardpalatset. Här finns en flipperhall för den som vill kombinera sin är med flipper.
Var: Sankt Eriksgatan 52, Kungsholmen.
Öppet: måndag-torsdag 11- 01, fredag 11-03, lördag11-03, söndag 11-01.
Mer info här

Ugglan Boule & Bar. Fritidsgården för vuxna har inte bara boule och pingis, här kan du även spela både flipperspel, arkadspel och sällskapsspel.
Var: Närkesgatan 6, Södermalm.
Öppet: tisdag-torsdag 16-23, fredag-lördag 16-01.