Inget demensboende i Stuvsta. "Närmsta boende är Tallgården, eller Rosendalsgården, men de har inga demensavdelningar", säger Marie Tunanser. Foto: Claudio Britos

Två äldreboenden i Huddinge läggs ner

Två kommunala äldreboenden i Huddinge ska läggas ner. Det ena är ett demensboende, och många närstående oroar sig för flytten.

  • Publicerad 12:10, 15 sep 2020

När Sjölidens äldreboende i Huddinge centrum klappar igen vid årsskiftet får 8 personer flytta. I vår händer samma sak för demensboendet Stuvstagården. Då måste 23 personer hitta någon annanstans att bo.

– De närstående är såklart oroliga eftersom deras pappa eller fru måste flytta. För många dementa är det viktigt med kontinuitet. Relationen till personalen är viktig, säger Marie Tunander, enhetschef på Stuvstagården, och fortsätter:

– Och det tar ett tag för närstående att känna sig lugna med att vi tar hand om personen.

Det finns inget annat boende med en demensavdelning i Stuvsta. Det innebär att närstående troligen får en längre resväg för besök, vilket oroar många efter coronavåren, enligt Marie Tunander.

En tuff vår för närstående

–  De närstående har gått igenom en svår tid med möten genom plexiglas. Att inte få träffas som man brukar. Och nu finns det en oro att man inte kommer att kunna besöka på samma sätt heller beroende på avståndet som blir.

Boendena stänger eftersom kommunen har bedömt att det kommer finnas för många äldreboendeplatser snart, trots att de äldre blir fler, när två nya boenden öppnar i Huddinge under 2021.

Två nya äldreboenden öppnar

–  Ett nytt äldreboende, med 79 platser, öppnar i Masmo och ett annat, med 90 platser, öppnar i Snättringe. Sedan har också stängningen funnits med länge därför att äldreboendena inte lever upp till alla krav vad gäller arbetsmiljö och boendeutrustning, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Han menar att det stod emellan att göra stora renoveringar och att stänga ner boendena.

Personalen ska omplaceras, men de flesta letar jobb redan nu för att kunna påverka var de hamnar. På Stuvstagården har den initiala chocken lagt sig, enligt Marie Tunander.

– Man blir ju ledsen, det är mycket känslor. Men vi kommer att klara oss. Vi har jättemycket duktig personal, så det ska inte bli så svårt för dem att få andra jobb.

Sjölidens äldreboende ska läggas ner före den 31 december 2020 och Stuvstagården före 30 april 2021.