Polisen summerar årets upplaga av ungdomsfestivalen We are Sthlm som utan större ordningsstörningar. Foto: Mostphotos/Sacharias Källdén

Två anmälda våldtäkter och ökade narkotikabrott på We are Sthlm

Två anmälningar om våldtäkt, tiotal sexuella ofredanden och ökat antal narkotikabrott är delar av polisens summering av årets upplaga av ungdomsfestivalen We Are Sthlm.

  • Publicerad 16:08, 19 aug 2019

Stockholms stads ungdomsfestival We Are Sthlm och Kulturfestivalen gick av stapeln den 13-17 augusti. Polisen hade inför festivalen avsatt en särskild kommendering som bland annat ska fokusera på sexualbrott och narkotikaanvändning bland unga.

Så arbetar polisen under We are Stockholm

Under festivalen har två fall av våldtäkter anmälts vilka ska ha inträffat under lördagskvällen. Enligt polisen har även ett tiotal anmälningar om sexuella ofredanden inkommit under festivalen.

– Det tycker vi är alldeles för många utsatta, men om man ser till den stora mängd festivalbesökare under veckan är det förhållandevis få. Vi har använt oss av kamerabevakning vilket har varit effektivt under insatsen men det kommer också vara viktigt i vårt utredningsarbete med de två våldtäkterna, säger Torgny Söderberg kommenderingschef i ett uttalande som dock poängterar att det kan finnas ett stort mörkertal.

Polisen har även fått in anmälningar om några fall av misshandel och olaga hot. Sett till tidigare år har antalet narkotikabrott ökat. Enligt polisen summerar de dock festivalerna som genomförda "på ett tryggt sätt utan större ordningsstörningar".

– Vi har arbetat riktat mot ungdomar och narkotika under festivalen. Ökningen av narkotikabrott från tidigare år, beror på att vi ännu mer har fokuserat på detta i syfte att motverka andra brott, ordningsstörningar och att med tidig upptäckt kunna förebygga ett missbruk, säger Torgny Söderberg i ett uttalande.