Demonstration. Polisen och arrangörerna skingrade demonstrationen, och efter det tog ett spontant demonstrationståg vid genom stan.

Två demonstrationer i Stockholm återkallas

I onsdags demonstrerade tusentals personer i Stockholm för att visa sitt stöd för de amerikanska protesterna mot rasism i USA. Men delvis blev det en mycket stökig tillställning när demonstranterna skingrades. Nu har två liknande demonstrationer i Stockholm ställts in.

  • Publicerad 14:26, 5 jun 2020

Enligt ansökan skulle det i onsdags genomföras en "tyst demonstration i solidaritet med de svarta personer som faller offer för polisbrutalitet och rasism i världen". Max 50 personer skulle delta och det skulle "delas ut handsprit och vatten" för bästa möjliga säkerhet i coronatider.

Tusentals i stor demonstration på Sergels torg

Men demonstrationen blev varken tyst eller liten. I stället slöt tusentals människor upp, och efter att demonstrationen skingrades uppstod sammandrabbningar mellan polis och demonstranter på olika platser i stan.

–  Arrangören hade säkert goda föresatser, men verkligheten blev en annan, säger Björn Knutsson, gruppchef på rättsavdelningen i Stockholm.

Citypolisen utreder om det kommer bli några påföljder efter onsdagens demonstration. Men enligt Björn Knutsson finns det inga nya direktiv om att bevilja eller avslå ansökningar efter vad som hände i onsdags.

– Nej, inte som det ser ut nu. Vi har inte fått några nya direktiv utan handlägger tillstånden som vanligt, med det villkor om maximalt 50 personer. Det finns inga andra beslut.

Två demonstrationer inställda

Däremot har två demonstrationer kopplade till George Floyd, som dog under ett polisingripande i Minneapolis efter att en polis pressat honom ner mot marken med sitt knä, dragits tillbaka i Stockholm. Men inte av polisen utan av arrangörerna själva.

– Det fanns två tillstånd, ett för i går och ett för i dag, som har återkallats. Men det är de som ansökt som själva gjort det. Just nu har vi inga nya ansökningar som handlar om det som händer i USA, säger Björn Knutsson.