AVLIDNA. Två personer har avlidit och ytterligare två skadats i samband med flera skjutningar i går kväll. Foto: Mostphotos

Två döda efter flera skjutningar i nordvästra Stockholm

Två personer har dött och ytterligare två har skadats i samband med tre olika skjutningar i norra och västra Stockholm i går. På måndagsmorgonen hade ännu inga gripanden skett. Nu sätter polisen in extra resurser.

  • Publicerad 09:02, 1 jul 2019

Under söndagen inträffade en rad skjutningar i Stockholmsområdet inom loppet av bara några timmar.

Den första ägde rum i Sollentuna. Klockan 18.13 inkom larmet om att flera skott avlossats på adressen Malmvägen och när polisen anlände påträffades två personer skjutna. Den ena, en man i 20-årsåldern, uppges ha skjutits i ansiktet och avled till följd av skadorna. Den andra, en man i 25-årsåldern, fördes med skottskador till sjukhus, där han vårdats under natten.

– Läget är allvarligt men stabilt, säger Anna Westberg vid Stockholmspolisens regionledningscentral.

Enligt uppgifter ska ett automatvapen ha använts vid händelsen.

– Det finns uppgifter om att man har hört automateld, men det är ingenting som jag vet något om i nuläget. Däremot har flera skott avlossats, säger Anna Westberg.

Händelsen rubriceras som mord och försök till mord.

"Vi har en särskild händelse"

En stund senare, klockan 19.36, inträffar en skjutning i Kallhäll.

– Det är en person som skjuts i benet. Händelsen är rubricerad som synnerligen grov misshandel. En person vårdas på sjukhus, i går var skadorna inte allvarliga, säger Anna Westberg.

Senare på kvällen, klockan 22.45, sköts en man ihjäl i Blackeberg i västra Stockholm.

Enligt polisen spärrades ett stort område runt en flerfamiljsfastighet av under gårdagskvällen. Även en hund ska, enligt polisen, ha skadats i samband med skjutningen.

Den avlidne uppges vara en man i 25-årsåldern och anhöriga är underrättade.

Polisen har klassat de inträffade skjutningarna som en särskild händelse där utredningsläget nu beskrivs som ytterst intensivt.

– Vi har en särskild händelse där vi har lyft ut de här ärendena och hanterar dem i en särskild resurs, säger Anna Westberg.

– Vi har arbetat intensivt med detta hela natten, det gäller alla händelserna. Vi har haft personal på plats och bland annat genomfört dörrknackning och förhör i alla former, säger Anna Westberg.

På måndagsmorgonen fanns inga uppgifter om några frihetsberövanden. Skadeläget för de två personer som vårdas på sjukhus beskrivs fortsatt som stabilt.

Enligt polisen finns det i nuläget inga kopplingar mellan skjutningarna.

Finns det risk för fler skjutningar?

– Man kan aldrig utesluta vedergällningar, det är något vi har med i beräkningarna. Vi har en uttagen resurs som jobbar på olika sätt, så det är något man hela tiden arbetar mot, hur det här kan utveckla sig. Man tittar också på olika samband. Nu är det tre skjutningar som i tid och rum är ganska nära varandra, säger Anna Westberg.