Det var i november förra året som mannen sköts ihjäl i en bil på Bällstavägen i Mariehäll. Foto: Mikael Andersson

Två dömda för gängmord i Bromma

Efter en dramatisk biljakt sköts den 28-årige gängledaren från Bredäng till döds den 20 november. I dag föll domen mot de män som misstänks för inblandning i mordet.

  • Publicerad 11:20, 27 jun 2018

Två personer har dömts efter mordet på en 28-åring utpekad gängledare från Bredäng den 20 november. Det stod klart efter att domen meddelades i Solna tingsrätt idag.

En av personerna, en 24-åring, döms till 18 års fängelse för mordet. Han ska ha spanat på 28-åringens bostad och därefter skjutit honom under den dramatiska biljakten. Han döms för mord, grov stöld och framkallande av fara för annan.

En 23-åring döms till tio års fängelse för medhjälp i mordet.

Sju åtalades – fem frias

Totalt sju personer åtalades för inblandning i mordet, som har beskrivits som ett regelrätt beställningsmord. Två person åtalades för mord, tre för medhjälp till mord. Ytterligare två, däribland en 31-åring som pekas ut som ledare för Östberganätverket, åtalades för anstiftan av mord.

Fem av personerna, bland dem ledaren och en av personerna som åtalades för mordet, släpptes ur häktet tidigare i juni.

Fem åtalade för dödsskjutning släpps ur häktet

De frias nu från misstankarna för inblandning i mordet, men två av dem döms till tio och sex månaders fängelse för försök till grov stöld av en värdetransportbil i Enköping i oktober förra året.

Dramatisk biljakt

Det var den 20 november förra året som 28-åringen sköts ihjäl, efter en dramatisk biljakt i stadsdelen Mariehäll. Han färdades då från en vän som han sovit över hos. På Bällstavägen accelerar en annan bil bakom.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under en halv kilometer lång sträcka avlossas minst 18 skott från ett automatvapen. Personer i närheten beskriver i förhör hur de får ducka för vinande kulor.

En av kulorna skadar 28-åringen så svårt att han avlider på platsen.

Mordet på 28-åringen är det senaste i en lång och blodig konflikt mellan de två nätverken.

Ljusen brinner. I november hölls en minnesstund för den mördade 28-åringen i Bredäng.

Gängkonflikt mellan Bredäng och Östberga

Juni 2013, Bredäng.

En person från Östberga skjuts i benet. Bakgrunden ska enligt polisen vara en narkotikaaffär. En ledargestalt i Bredäng döms för skjutningen.

September 2013, Örby.

Brodern till den nu häktade ledaren i Östberga skjuts ihjäl. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta för mordet, men ingen har åtalats. Dagen efter skjuts en person till döds i Östberga. Mordet misstänkts vara en hämnd för mordet dagen innan. En central person inom Östberganätverket döms för medhjälp till mord.

Oktober 2013, Bredäng.

Flera skott avlossas mot en bil med två personer med ledande roller i Bredängsnätverket. En tredje broder till den nu häktade ledaren i Östberganätverket döms senare för mordförsöket.

Augusti 2015, Bredäng.

Efter att konflikten lugnats ner en period sker en ny skjutning. En central person i Bredängsnätverket undkommer mordförsöket.

Mars 2016, Bredäng.

En 24-åring skjuts ner med automatvapen när han är på väg hem mitt på dagen i ett radhusområde. Mannen var nära vän med ledaren i Bredängsnätverket.

Juli 2016, Enskede.

En av de nu åtalade männen, med en ledande roll i Östberganätverket skottskadas svårt efter en biljakt genom Östberga och Enskede. Dagen efter hittas två automatvapen i en trädgård. En 35-åring och en 24-åring som enligt polisen har en central roll i Bredängsnätverket grips.

Augusti, 2017, Östberga.

Den andra tongivande brodern i Östberganätverket skjuts till döds och en annan skottskadas på Östberga torg.

November 2017, Mariehäll.

28-åring, som polisen pekar ut som gängledare från Bredängsnätverket, skjuts ihjäl under en biljakt på Bällstavägen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.