Hovrätten dömer två män för inblandningen i mordet på Ndella Jack i Råcksta i augusti förra året. Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Två döms för inblandning i mordet på Ndella

I våras friades två män för misstankar om inblandning i mordet på Ndella Jack i Råcksta 2019. Domen överklagades, och nu dömer Svea hovrätt de båda männen till fängelse.

  • Publicerad 11:49, 15 sep 2020

Svea hovrätt har dömt två män för inblandning i mordet på den då 18-åriga Ndella Jack i Råcksta förra året.

Den ena, en 23-åring, döms till 16 års fängelse, och den andra, en 30-åring, döms till 12 års fängelse. Båda döms för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

23-åringen döms även för medhjälp till försök till mord för en skjutning i Nacka i september förra året. Något som även tingsrätten dömde honom för.

Ärendet var uppe i hovrätten efter att tingsrättens dom från slutet av maj överklagats, där friades bägge männen från åtalet om inblandning i Råckstamordet.

Kammaråklagaren Maria Hävermark säger att hon är nöjd med att hovrätten gjort en annan bedömning än tingsrätten.

– De har gjort en bedömning som mer liknar den jag gjorde. Istället för att dela upp bevisningen i små delar har man vägt samman alla omständigheter som presenterades och valt att se helhetsbilden, säger hon.

Maria Hävermark hade yrkat på att 23-åringen skulle dömas till livstids fängelse, något som inte blev fallet. Att ingen dömts för det faktiska mordet säger hon beror på att hovrätten konstaterat att den handske med dna som hittats inte räcker som bevis för att 23-åringen faktiskt avlossat automatvapen.

Hon säger också att utredningen visat att det varit ytterligare personer på plats när det hände.

– Det var minst tre personer i Råcksta, men vilka de andra är vet vi inte.

Två har dömts, så då är det en till person som inte var med i utredningen?

– Det är minst en person, men det kan vara två, säger Maria Hävermark.

"Tillkommit viss ny bevisning"

Det var den 28 augusti förra året som Ndella Jack sköts ihjäl i en lägenhet i Råcksta. Några dagar senare inträffade ytterligare en skjutning i Nacka, där två personer skadades.

Händelserna bedöms vara sammankopplade då polisen misstänkte att gärningspersonerna egentligen var ute efter Ndella Jacks make, som har ett långt kriminellt förflutet. Han klarade sig oskadd i båda skjutningarna.

I maj dömde Solna tingsrätt 23-åringen till åtta års fängelse för medhjälp till försök till mord, för händelsen i Nacka. Han friades dock av tingsrätten för inblandning i Råckstaskjutningen, då man menade att det inte fanns tillräckligt med bevis för att knyta honom till brottsplatsen i Råcksta.

En 30-årig man, som stod åtalad för inblandning i bägge händelserna, friades helt av tingsrätten.

Ingen döms för mordet på 18-åriga Ndella Jack

Men nu har hovrätten alltså gjort en annan bedömning. De menar att det "är ställt utom rimligt tvivel" att männen medverkat till dessa brott. De håller med tingsrätten om att det inte går att påvisa att 23-åringen var en av skyttarna, men att han haft ett av de vapen som använts i skjutningen, samt att 30-åringen skaffat fram flyktbilen.

– Det har tillkommit viss ny bevisning till stöd för åtalet, men i huvudsak är utredningen den samma. Hovrätten gör en samlad bedömning av indicierna och har kommit fram till att det bildat ett sådant mönster att de ska dömas, säger Camilla Olsson, hovrättslagman vid Svea hovrätt.

De dömda männen ska betala skadestånd till Ndella Jacks anhöriga och make.

Advokater kritiska till domen

Bägge männen har hela tiden nekat till brott.

23-åringens advokat Ekrem Güngör säger att han ska träffa sin klient under kvällen och diskutera om de ska överklaga domen eller inte.

– Än så länge har jag bara läst domslutet och spontant delar jag inte hovrättens bedömning. Bland annat påstås min klient och de andra åtalade ha åkt i en bil. Där kan jag säga att med tanke på hur den påstådda bilen är utformad går det inte att få in fyra personer där, säger Ekrem Güngör.

30-åringens advokat meddelar att de har för avsikt att överklaga domen.

Hovrätten har även dömt ytterligare en åtalad, en 39-årig man, för försök till grovt vapenbrott, som tidigare friades av tingsrätten, till 2 års fängelse. Även tingsrättens dom där en 30-årig man dömdes för grovt vapenbrott ändras till vapenbrott av normalgraden, vilket han får fängelse i 1 år och 4 månader för. Båda brotten rör skjutningen i Nacka.

Det här har hänt:

I augusti 2019 skjuts 18-åriga Ndella Jack till döds i en lägenhet i Råcksta.

I september 2019 sker en skjutning i Nacka. En taxichaufför och en student skadas.

I november 2019 häktas fyra män, misstänka för att vara inblandade i brotten. Polisens teori är att gärningspersonerna var ute efter en då 33-årig man, gift med Ndella Jack.

I april 2020 åtalas två av männen för mord, samt försök till mord, rörande skjutningen i Råcksta. Den tredje åtalas för försök till mord för skjutningen i Nacka, den fjärde för grovt vapenbrott i Nacka.

I maj 2020 dömer Solna tingsrätt att de två som stått åtalade för mordet på Ndella Jack frikänns från misstanke om inblanding i skjutningen. En av dem döms däremot till åtta års fängelse för skjutningen i Nacka.

De övriga två som åtalades för skjutningen i Nacka frikänns helt.

Visa merVisa mindre