Gömmaren. För en vecka sen eller två var isen fortfarande säker på sina håll. Nu har solen gjort sitt. Foto: Hanna Thåström

Två gick genom isen – nu varnar experten

Igår larmades polisen efter att två personer gått genom isen på sjön Gömmaren i Huddinge. Är det fortfarande en bra idé att ge sig ut på isarna i mitten av april? "Jag har bara ett råd: gör det inte", säger isexperten Anders Tysk.

  • Publicerad 14:00, 13 apr 2018

De två personerna som gick genom isen på Gömmaren igår lyckades ta sig upp utan hjälp från räddningstjänst. De hade tur, menar isexperten och tidigare generalsekreteraren för Vikingarännet, Anders Tysk.

– De kanske var ute tidigt när det var kallt, men sen när solen ligger på kollapsar den. Solen betyder jättemycket, den är mycket viktigare än temperaturen.

Tio grader på dagen, över nollstrecket på nätterna. Då byggs inte isen på, utan blir tunnare och tunnare, förklarar Anders Tysk. Och han har ett tydligt boskap till stockholmare som fortfarande har lust att ge sig ut:

– Jag har bara ett enda råd: gör det inte. Det är förenat med livsfara.

För en eller två veckor sedan var vissa mindre skogssjöar fortfarande möjliga att gå på. Men det gäller inte längre. Och snart är hela Stockholm isfritt, spår Anders Tysk.

– Drevviken och Magelungen kommer gå upp i helgen. Det räcker med att en båt går förbi längre ut så är det öppet vatten på tio minuter.

På vissa håll kan isen fortfarande hålla att gå på. Men när solen börjar lysa blir isen snabbt tunn, och den som är ute på isen riskerar att inte kunna ta sig tillbaka iland. Och även om isen är tjock är det inte ett tecken på att den är säker. Anders Tysk liknar den vid en skumgummimadrass som flyter på ytan.

– Försök att gå på den, den viker sig bara och faller isär.

Den som nödvändigtvis vill ut på isen får ta sig en bit norrut, till Dalarna. Men Anders Tysk har ett bättre tips:

– Vänta tills isen är borta helt och ge er ut på sjön i kajak istället.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.