Träkvarter. Folkhem ska bygga ett kvarter i trä i Hagastaden. Foto: General Architecture

Två kvarter helt i trä byggs i Hagastaden

I januari nästa år är det byggstart för fyra bostadshus helt i trä intill nya Norra Stationsparken. Drygt 230 bostadsrätter ryms i kvarteret som byggs på överdäckningen av E4/E20.

  • Publicerad 13:52, 6 dec 2018

Redan 2013 skrev Vi i Vasastan om Folkhems planer på ett kvarter helt i trä. Nu fem år senare kommer detta bli verklighet men utifrån något ändrade förutsättningar

– Det var 100 år sedan känns det som och den tomten vi ska bygga på nu är inte samma som planen var då, säger Anna Ervast Öberg, projektchef på Folkhem.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu är planen att bygga fyra hus i två kvarter ovanpå tunnlarna för överdäckningarna av E4/E20 och Värtabanan, intill kommande Norra Stationsparken. Byggnaderna, som byggs i massivträ, ska innehålla 234 bostadsrätter och publika lokaler i bottenvåningarna.

Storlivs med bistro öppnar i Hagastaden

– Detta blir Stockholms första stora trähusprojekt och i sin omfattning ett av de största i världen. Vi fick markanvisningen 2016 och det är en komplicerad tomt som vi har utrett noggrant sedan dess, säger Anna Ervast Öberg.

Byggstart planeras till januari efter stadens beslut om exploatering och bygglov.

– Först kommer vi att göra en rejält komplicerad grundläggning, sedan ska staden göra gatorna, innan vi kan börja bygga våra trähus. Det är begränsat hur mycket last vi får ha på tunnlarna, säger Anna Ervast Öberg och fortsätter:

– Trä väger ungefär en fjärdedel av betong. Vi har modellerat upp och sett till att vi använder hela vår byggrätt och då klarar vi precis lastförutsättningarna. Nu är vårt högsta hus 13 våningar, om vi hade byggt ett "vanligt betonghus" hade det blivit fyra våningar högt. Då trä är vårt enda förnyelsebara byggmaterial kan vi erbjuda stockholmarna två kvarter fulla med bostäder som byggs med begränsad påverkan på klimatet och i naturliga material.

BILDSPECIAL: Kolla in Hagastaden uppifrån

Folkhem räknar med säljstart efter sommaren 2019 och tror att de första boende kommer att kunna börja flytta in 2021.

Träkvarter. Folkhem ska bygga ett kvarter i trä i Hagastaden. Foto: General Architecture