Rättegångsförhandlingen inleds i Solna tingsrätt på torsdag nästa vecka. Foto: Leif Oldenburg

Två män åtalas för grov våldtäkt i Råcksta

Två män ska ha våldtagit, misshandlat och knivhotat en kvinna i en lägenhet i Råcksta i början av september. Nu åtalas de för grov våldtäkt.

  • Publicerad 11:44, 27 nov 2019

Männen, som är i 30-årsåldern, bjöd med sig kvinnan till en lägenhet i Råcksta den 2 september. Där ska båda männen ha våldtagit kvinnan, enligt åtalet. De ska också ha hotat, slagit henne och hållit en kniv mot hennes hals.

– Målsäganden ringde 112 direkt när hon tagit sig ifrån lägenheten morgonen efter. Polisen åkte ut och männen greps, säger Liselotte Nilsson, åklagare i målet.

Männen häktades tre dagar senare och har suttit frihetsberövade sedan dess. Nästa vecka inleds rättegången i Solna tingsrätt.

LÄS ÄVEN: Två män häktade för grov våldtäkt i Råcksta

Liselotte Nilsson yrkar på att brottet bör bedömas som grovt eftersom de var två förövare och de använde sig av en kniv. Hon berättar att den utsatta kvinnan hade svullnader i ansiktet och mindre skador i underlivet.

– Hennes berättelse stöds av fynd som gjorts på brottsplatsen, säger Liselotte Nilsson.

Förnekar brott

Däremot är männen inte trovärdiga i sina berättelser, menar hon.

– De har inte samma version av händelsen. Den ene säger att båda haft sex med kvinnan, den andre att de inte haft det, säger Liselotte Nilsson.

För båda männen yrkar hon på fem års fängelse och utvisning med förbud att återvända till Sverige på 15 år, vid en fällande dom.

Båda männen förnekar brott.

– Som i många fall står uppgift mot uppgift. Det är upp till domsolen att pröva de inblandade parternas utsagor mot varandra. Min klient förnekat brott och har gjort det hela tiden, säger advokaten Lars Runeberg, som företräder en av de åtalade männen.

Stockholm Direkt