Klockrån. De båda männen döms till fängelse i två år och fyra månader samt skadestånd till brottsoffren. Foto: Viktor Gårdsäter

Två män dömda efter klockrån på Östermalm

De båda männen greps för rån och rånförsök av exklusiva klockor på Östermalm. Nu har deras straff fastställts.

  • Publicerad 13:18, 8 okt 2019

Fängelse i två år och fyra månader samt skadestånd till brottsoffren. Det blev Stockholms tingsrätts dom mot två av de gärningsmän som citypolisen gripit för klockrån på Östermalm, skriver polisen på sin webbsida.

Den aktuella domen gäller ett rån och ett rånförsök av exklusiva klockor sommaren 2019.

Två åtalas för flera klockrån i innerstan

I det första fallet var det en man och en kvinna som rånades under knivhot en kväll i juni. Gärningsmannen tvingade då till sig ett exklusivt armbandsur och mobiltelefoner.

En vecka senare, mitt på dagen, blev en man med ett dyrbart armbandsur utsatt för rånförsök när han väntade på hissen i entrén i ett hus på Östermalm. Mannen började skrika och göra motstånd, varpå en av rånarna riktade kniven mot honom och gjorde utfall. Rånarna flydde snart från platsen, förföljda av flera vittnen som larmade polisen som senare kunde gripa rånarna.

– Det är bland annat tack vare vittnenas vakna agerande som gärningsmännen kunde gripas på flyende fot, säger Daniel Horner, operationsledare för insatsen Uret i pressmeddelandet.

Mannen som blev rånad på sin klocka i det första ärendet får ett skadestånd på cirka 130 000 kronor och kvinnan cirka 24 000 kronor. I det andra ärendet får mannen ett skadestånd på 17 000 kronor.

Kraftig ökning av grova klockrån i innerstan