Haffade. Nu blir det inga fler stölder av BMW-delar för två män som dömts. Foto: Mostphotos

Två män döms för stölder av bildelar

Två män stal bildelar från 17 BMW-bilar ibland annat Danderyd under en veckas tid. Nu har domen mot två män kommit.

  • Publicerad 13:55, 12 dec 2018

De använde avancerad utrustning och stal mellan den 4 och 11 september i år bildelar från 17 bilar i Danderyd, Lidingö, Värmdö, Huddinge och Bromma. Efter ett intensivt spaningsarbete kunde två män gripas och igår kom domen: fängelse i två år och sex månader och tio års utvisning. Allt enligt polisens hemsida.

Genom förhör med bilinnehavarna har det framkommit att det inte funnits brytmärken eller krossade rutor på någon av bilarna.

Efter ett omfattande spaningsarbete phittade polisen två gömmor som männen kunnat knytas till. Den ena låg en bit in i skogen i närheten av universitetet. Den andra gömman låg i skogen i Jordbro.

– Genom en bra utredning så har vi kunnat bevisa att stölderna har varit organiserade. Dessa gärningsmän är oerhört aktiva och professionella. När vi griper en liga ser vi direkt att brotten sjunker. Men, det kommer hela tiden nya aktörer. Därför är det viktigt att vi är uthålliga och fortsätter arbetet mot denna typ av organiserade stölder, säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

Enligt tingsrätten ska stölderna bedömas som grova eftersom de varit så välplanerade. Information i gärningsmännens mobiler tyder på att syftet var att föra bildelarna ut ur Sverige. Bildelarna har också varit paketerade på ett sätt som tyder på det. Dessutom har avancerad teknisk utrustning – som det är mycket svårt att skydda sig mot – använts.

De båda männen döms nu båda för 17 fall av grov stöld till fängelse i två år och sex månader samt utvisning i tio år. Männen döms också att betala ett skadestånd på sammanlagt 1,6 miljoner kronor, enligt polisens hemsida.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36