Haffade. Nu blir det inga fler stölder av BMW-delar för två män som dömts. Foto: Mostphotos

Två män döms för stölder av bildelar

Två män stal bildelar från 17 BMW-bilar ibland annat Danderyd under en veckas tid. Nu har domen mot två män kommit.

  • Publicerad 13:55, 12 dec 2018

De använde avancerad utrustning och stal mellan den 4 och 11 september i år bildelar från 17 bilar i Danderyd, Lidingö, Värmdö, Huddinge och Bromma. Efter ett intensivt spaningsarbete kunde två män gripas och igår kom domen: fängelse i två år och sex månader och tio års utvisning. Allt enligt polisens hemsida.

Genom förhör med bilinnehavarna har det framkommit att det inte funnits brytmärken eller krossade rutor på någon av bilarna.

Efter ett omfattande spaningsarbete phittade polisen två gömmor som männen kunnat knytas till. Den ena låg en bit in i skogen i närheten av universitetet. Den andra gömman låg i skogen i Jordbro.

– Genom en bra utredning så har vi kunnat bevisa att stölderna har varit organiserade. Dessa gärningsmän är oerhört aktiva och professionella. När vi griper en liga ser vi direkt att brotten sjunker. Men, det kommer hela tiden nya aktörer. Därför är det viktigt att vi är uthålliga och fortsätter arbetet mot denna typ av organiserade stölder, säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

Enligt tingsrätten ska stölderna bedömas som grova eftersom de varit så välplanerade. Information i gärningsmännens mobiler tyder på att syftet var att föra bildelarna ut ur Sverige. Bildelarna har också varit paketerade på ett sätt som tyder på det. Dessutom har avancerad teknisk utrustning – som det är mycket svårt att skydda sig mot – använts.

De båda männen döms nu båda för 17 fall av grov stöld till fängelse i två år och sex månader samt utvisning i tio år. Männen döms också att betala ett skadestånd på sammanlagt 1,6 miljoner kronor, enligt polisens hemsida.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt