Två personer friades från mordmisstankarna, och den tredje personen som stod åtalad för mord alternativt medhjälp till mord genomgår en rättspsykiatrisk undersökning. Foto: Mikael Andersson

Två män frias för mordet på Söderhöjden

Tidigare i höstas åtalades tre unga män, bland annat misstänkta för mordet på en 18-åring på Söderhöjden i början av året. I veckan föll en del av domen. Två personer frias från mordmisstankarna, medan en tredje genomgår en rättspsykiatrisk utredning.

  • Publicerad 16:07, 5 dec 2019

Den 30 januari i år sköts en 18-årig man till döds med sex skott, på en gångväg nedanför Vasavägen, Söderhöjden.

I oktober inleddes rättegången i fallet, som gällde flera olika misstänkta brott, mot totalt fem unga män. Tre män åtalades för bland annat mord alternativt medhjälp till mord. En av dem var i 20-årsåldern och två i 25-årsåldern, alla hemmahörande i Järfälla.

Två män åtalades för bland annat försök till grov utpressning respektive grovt vapenbrott. De misstänktes dock inte för inblandning i mordet på 18-åringen.

Rättegången avslutades den 19 november, och nu i veckan föll en del av domen. En av männen i 25-årsåldern, som åtalats för mord alternativt medhjälp till mord, genomgår nu en rättspsykiatrisk undersökning. Rättegången mot honom kommer att fortsätta den 19 december.

Tre åtalas för mordet på Söderhöjden

En döms för andra brott

Den man i 20-årsåldern som åtalats för mord alternativt medhjälp till mord samt för grovt vapenbrott frias från det, men döms till fängelse i ett år och sex månader för ett annat fall av grovt vapenbrott och grovt olaga hot, som skedde i Jakobsberg i februari.

Den andra mannen i 25-årsåldern som åtalats för mord alternativt medhjälp till mord frias.

Även de två personer som inte var misstänkta för mord, men bland annat åtalades för försök till grov utpressning respektive grovt vapenbrott, friades.

Tingsrätten var enig i sitt beslut. De skriver i domen att den bevisning om mordet som åklagaren presenterat, inte visat på att det är "ställt utom rimligt tvivel" att det var de åtalade som begått eller hjälpt till att begå mordet. Alltså räckte det inte för en fällande dom.

Stockholm Direkt