Två män häktade för stulna militärfordon

I februari stals två av Försvarets terrängbilar från Enköping. Nu har två 29-åriga män häktats misstänkta för stölden.

  • Publicerad 11:01, 17 mar 2020

Hur våra bevakningsåtgärder ser ut på våra skyddsobjekt är ingenting som vi går ut med.

Natten till den 5 februari stals två terrängbilar från ett militärförråd i Hummelsta. Dagen efter stölden hittades ett av fordonen i Tillberga, Västerås kommun. Ytterligare en dag senare återfans det andra fordonet norr om Möklinta i Sala kommun.

Nu har två 29-åriga västeråsare häktats misstänkta för stölden, rapporterar tidningen VLT. De båda männen, som har kriminell bakgrund greps den 12 mars någonstans i Västmanland. De var sedan tidigare misstänkta för brottet och anhållna i sin frånvaro. Den 14 mars blev männen häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Åtal ska vara väckt senast den 26 mars.

Enligt VLT är männen även misstänkta för andra fordonsstölder i Västmanland.

De två bilar som stals i Enköping var av typen Terrängbil 16, med smeknamnet Galten, sju ton tunga fyrhjulsdrivna terrängjeepar med en sexcylindrig motor och automatlåda som kan köras i max 120 km/h.

Terrängbil 16 uppfyller mycket höga krav när det gäller min- och splitterskydd. Den kraftiga sex-cylindriga motorn gör att bilen klarar att ta sig uppför motlut på 60 procent. Konstruktionen klarar även 40 procents sidolutning. Den kan till och med klättra i trappor med 35 centimeter höga trappsteg samt vada genom 80 centimeter djupt vatten.

De berörda fordonen har använts i Mali för att transportera soldater.

När fordonen stals i Enköping ledde det till ett stort polisiärt arbete i hela landet. Bland annat utfärdade polisen rikslarm.

Exakt hur den omdiskuterade fordonsstölden gått till har inte tillkännagjorts, men klart är att tjuvarna kom över nycklar som förvarades i närheten.

– Exakt varifrån nycklarna har tagits vet jag inte i nuläget, men de blev inte tjuvkopplade, sa Jonas Rickeborn tidigare till Enköping Direkt.

Försvarsmakten var förtegen i frågan.

– Hur våra bevakningsåtgärder ser ut på våra skyddsobjekt är ingenting som vi går ut med. Det tror jag att alla och envar har ganska god förståelse för, sa Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth till TT.

Terrängbil 16

Kallas: Galten

Längd: 5,32 m

Höjd: 2,80 m

Bredd: 2,21 m

Frigångshöjd: 41 cm

Tjänstevikt: 6 920 kg

Motor: 6 cyl 3,2 liters
turbodiesel med intercooler

Källa: Försvarsmakten

Visa merVisa mindre

Tekniska problem – Vårdguidens provsvarstjänst ligger nere

Nyheter Tekniska problem gör att invånare i Region Uppsala för närvarande inte kan ta del av sina provsvar via e-tjänsten Journalen på 1177 Vårdguiden. Felet som är nationellt har pågått sedan i tisdags. –...torsdag 6/8 14:55

Satir i bygdegården

Nyheter Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.onsdag 5/8 9:01