Vad behövs? Boende i området ska själva få ge förslag på hur två miljoner kan användas för att öka tryggheten. ”Sen kommer det vara en omröstning med de olika förslagen. De som vinner kommer genomföras”, säger Beatrice Hasani, projektledare. Foto: Sara Ringström (arkivbild)

Två miljoner för ökad trygghet i Vårberg

Två miljoner ska satsas på investeringar som ska öka tryggheten i Vårberg. Men vilka? Det ska boende i området få bestämma.

  • Publicerad 09:58, 9 mar 2018

– Vi vet att många upplever Vårberg som otryggt. Så det här är ett initiativ där man får vara med och påverka de investeringar som görs och där vi kan få in idéer som kan bidra till att öka tryggheten, säger Beatrice Hasani, projektledare på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Polisen inleder särskild insats i Vårberg

Totalt rör det sig om två miljoner kronor som ska satsas på olika fysiska investeringar som kan öka tryggheten i Vårberg. Men exakt vad pengarna ska läggas på vet ingen än – under året ska det bestämmas med en så kallad medborgarbudget.

Testats i Bredäng

Ett liknande projekt har gjorts när Flygplansparken i Bredäng skulle rustas upp. Då fick Bredängsbor under flera öppna möten på Bredängs bibliotek komma med sina förslag och idéer på vad som skulle få Flygplansparken att lyfta. Därefter tog stadens arkitekter vid och utformade olika förslag, som Bredängsborna fick välja mellan.

Succé för medborgarbudget i Bredäng

Exakt hur det kommer se ut i Vårberg och vilka som kommer få vara med och tycka till är inte klart än – men planen är att idéinsamlingen och omröstningen ska ske under våren och att det som beslutas ska byggas under sensommaren och hösten.

– Det här ett bra tillfälle för invånare att vara med i hela processen och förvekliga de idéer som de har för olika parkområden i Vårberg. Man får vara med och påverka på ett helt annat sätt än till exempel medborgarförslag, eftersom man är med i olika moment, och dessutom går det snabbare och smidigare eftersom pengarna är redan är avsatta, säger Beatrice Hasani.

Hur mycket räcker två miljoner till egentligen?

– Det är ganska mycket pengar, i och med att det handlar om fysiska investeringar. Vi kommer dessutom baka ihop det här med upprustningen av Vårgården, som vi har 6,5 miljoner kronor avsatta för, så det finns absolut utrymme att göra bra grejer, säger Beatrice Hasani.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.