Foto: Mostpphotos

Två nya busslinjer från Täby nästa år

Majoriteten i landstinget satsar 160 miljoner kronor på att bygga ut busstrafiken under 2019. Då blir det enligt SVT två nya busslinjer från Täby samtidigt som Vallentuna får många fler avgångar.

  • Publicerad 07:51, 9 nov 2018

Fler självkörande bussar, nya pendlarlinjer och 127 000 nya avgångar under nästa år. Det är några av planerna när den blågröna majoriteten i landstinget satsar 160 miljoner kronor på busstrafiken i Stockholms län i budgeten för 2019.

– Ett lyckosamt arbete med att strama upp SL:s ekonomi under senare år har lagt en stark grund för framtiden. Det gör att vi nu kan gå fram med en stor och riktad satsning för utökad busstrafik som kommer att underlätta fler människors vardagspussel, kommenterar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) satsningen i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vallentuna är en av länets kommuner där avgångarna kommer att utökas som mest nästa år. Tillsammans med Upplands Väsby och Sigtuna ska Vallentuna få 28 000 nya avgångar.

I Täby kommer två nya busslinjer att trafikera, det enligt SVT. Den ena är en tvärförbindelse till Kista, via Danderyd och Solna.

LÄS ÄVEN: https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/forslag-tva-nya-busslinjer-till-taby/reprfz!qpJQIe5m@CTmITM4vQezpQ/?fbclid=IwAR20o1r-QVZQjIrwyjmq9TCL5NUfDTdfXJ77hr-U-pu99TDY9Gbk3ZFyP5U

Dessutom planeras det också för också för en buss från Hägerneholm, genom Arninge och Ullna till Danderyds sjukhus.

"Lättare att avstå bilen"

Enligt miljö- och kollektivtrafiklandstingsrådet Tomas Eriksson (MP) ska satsningen ge fler bussturer redan om en månad.

– Det ska bli lättare för fler att avstå bilen. Framåt ska jag också jobba för att bussarna kommer fram snabbare, utan att fastna i köer. Den blågröna koalitionen prioriterar kollektivtrafiken. Det ska vara bekvämt och smidigt att resa kollektivt och trafiken blir mer klimatsmart, säger han.

Här utökas avgångarna under 2019

Så många fler turer blir det i varje område

Ekerö: 1 200

Vallentuna-Sigtuna-Upplands Väsby: 28 000

Huddinge-Botkyrka-Söderort: 9 000

Nacka-Värmdö : 28 600

Norrtälje: 800

Norrort: 16 000

Innerstan-Lidingö: 7 200

Haninge-Tyresö-Nynäshamn: 10 700

Järfälla-Upplands Bro: 25 600

Här är några av bussatsningarna för 2019

✓ Cirka 127 000 nya avgångar under nästa år – en ökning med 400 procent fr jämfört med förra året .

✓ 14 helt nya busslinjer i länet.

✓ Tre nya pendlarlinjer på tvären (två i Norrort och en i Söderort).

✓ Fler självkörande bussar. Utöver satsningen i Barkarby ska självkörande bussar även köras i Vega i Haninge, efter att den nya pendeltågsstationen har öppnat.

✓ Fler direktbussar till City (så kallade C-linjer) ska utredas.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36