Kungsholmen och Hornstull. Mattias Jakob och hans bror driver två stycken Ölstugan i Stockholm. Nu har båda förlorat alkoholtillståndet. Foto: Linda Gren

Två nya krogar har förlorat alkoholtillståndet

Två nya krogar har blivit av med alkoholtillståndet. I botten finns enligt socialförvaltningen en stor ekonomisk härva med skattefusk, med rötterna i en välkänd kedja Göteborg.

  • Publicerad 12:06, 3 maj 2019

Det handlar om två stycken ölsjapp med namnet Ölstugan Tullen: en på Kungsholmen, och en vid Hornstull. Den på Södermalm har varit igång sedan tidigt 2018, medan den på Hantverkargatan öppnade så sent som i mars i år.

Nu har båda blivit av med rätten att sälja starkvaror. Det är för att moderbolaget, och samtliga andra dotterbolag, enligt socialförvaltningen ägnat sig åt allvarlig ekonomisk misskötsamhet under många år.

Hornstull får bärshak som i Göteborg

Moderbolaget Meryem Jakob AB har sin bas i Göteborg där det driver totalt nio andra krogar med utskänkningstillstånd, bland annat på rikskända paradgatan Avenyn, samt bartäta Andra Långgatan.

I Göteborg har man inte skött bokföringen som man ska, vilket även påverkar hur man ser på dotterbolagen här i Stockholm.

Upptaxerats på en halv miljon

I tjänstemännens motivering till de indragna tillstånden noterar man stora brister i bokföringen, "så till den grad" att man anser att företaget brutit mot lagen. Moderbolaget har också under 2018 upptaxerats med 416 000 kronor, plus ett skattetillägg på 83 319 kronor. Detta för att man lämnat falska uppgifter i sina momsdeklarationer.

"Om Skatteverket inte hade upptäckt oriktigheterna i de av bolagen lämnade uppgifterna, kunde det ha inneburit att det allmänna riskerat att att gå miste om skatteintäkter av betydande belopp", skriver socialtjänsten i Stockholm.

I övrigt har man även varit dåliga på att lämna in sina årsredovisningar i tid, och det finns även två konkurser i bagaget i Göteborg. Där har flera av bolagen tilldelats varningar sedan tidigare och det pågår i detta nu utredningar mot två av krogarna där.

Har överklagat: "Ingen kommentar"

Att ölstugornas tillstånd att kränga öl, vin och sprit i Stockholm ryker, klubbades av politikern i socialnämnden redan förra månaden. Men krogarna Ölstugan Tullen på Kungsholmen och vid Hornstull har överklagat tillbakadragandet. Fram till det att förvaltningsrätten fattat ett beslut får båda fortsätta servera alkohol.

Ölstugorna Tullen i Stockholm, och moderbolaget, ägs av de båda Göteborgsbröderna Mattias och Andreas Jakob.

– Det här är inte klart ännu utan det är en pågående process. Innan allt är avslutat så vill jag inte kommentera, säger Mattias Jakob.

Staden pekar ut populär krögare som bulvan

Kungsholmen. Ölstugan Tullen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson