Marre Mayr (V) är kritisk till ett förväntat förslag som innebär att man lägger ner verksamheten i bland annat Odlarängens parklek i Tallkrogen. Foto: Eva Tonström/Privat

Två parklekar och en fritidsgård i Farsta kan läggas ner

Två parklekar och en fritidsgård i Farsta kan läggas ned. En snävare budget gör att stadsdelsförvaltningen nu kommer att lägga det förslaget på politikernas bord.

  • Publicerad 16:28, 12 nov 2019

I budgeten för nästa år som lagts – men ännu inte klubbats – av den grönblåa majoriteten i Stadshuset får fritidsverksamheten i Farsta stadsdel snävare ramar.

För att anpassa sig till den verkligheten så slipar tjänstemännen just nu på ett förslag som ska läggas fram till politikerna för beslut på stadsdelsnämndsmötet i december.

Förslaget innebär att två parklekar, Fagerlid i Hökarängen och Odlarängen i Tallkrogen, samt en fritidsgård för högstadieungdomar i Västboda läggs ner.

Huset i parkleken Fagerlid är igenbommat sedan 2015 och inte längre i kommunens ägo. Som tidningen Mitt i Söderort skrivit har det funnits planer på att renovera huset, men projektet har skjutits på framtiden.

Kommer inte bemannas

Nu pekar istället allt på att parkleken kommer att tappa sin bemanning, och ta steget till att bli en helt vanlig lekpark istället.

– Förslaget kommer vara att man lägger ner parkleken Fagerlid, och att den istället blir en lekpark, som kommer vara fortsatt tillgänglig för allmänheten, säger Sara Wrethed, som är chef för avdelningen för Stadsutveckling i Farsta stadsdelsförvaltning.

Samma sak gäller alltså parkleken Odlarängen i Tallkrogen. Men Sara Wrethed poängterar att Farsta är en av de stadsdelar i Stockholm som har flest bemannade parklekar i relation till befolkningen, även om man nu tappar två.

"Skapar otrygghet"

Förslaget, som inte är offentligt än, har redan fått oppositionen att rikta kritik mot den styrande grönblå majoriteten.

– Det är uppenbart att borgarna inte prioriterar barn och ungas vardag och framtid. Det är politiska prioriteringar och olyckligt att det drabbar just barn och unga, säger Marre Mayr (V), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

– Man pratar om dagens otrygghet, jag tycker man skapar otrygghet här. Fritidsgården i Västboda är otroligt viktig för högstadieungdomarna i centrala Farsta, och det är också ett område där det finns många ungdomar som behöver någonstans att vara istället för att tvingas hänga runt i centrum.

Lars Jilmstad (M), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, säger att han inte vill kommentera beslutet innan det finns ett formellt ärende att ta ställning till. Han poängterar också att varken förslaget eller budgeten är klubbad än.