Häleri. Två män är misstänkta för grovt häleri efter att ha blivit ertappade på bar gärning när de lastade stulna båtmotorer i Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson

Två personer gripna i Järfälla för båtmotorstöld

Två män har gripits på bar gärning när de lastade stulna båtmotorer i Järfälla. Polisen tror att männen tillhör ett organiserat internationellt nätverk.

  • Publicerad 16:54, 9 sep 2020

Efter en viss tids spaning kunde gränspolisen slå till mot två män i Jakobsberg på onsdagsmorgonen. De båda greps på bar gärning när de lastade stulna båtmotorer från ett hyrt förråd in i en bil.

Männen misstänks tillhöra ett organiserat internationellt nätverk med bas i Östeuropa.

– En av dem är kända sedan tidigare i liknande brottssammanhang, det här är välorganiserat, säger Monica Krüger, gruppchef för sektionen som arbetar mot internationella brottsnätverk inom gränspolisen.

Hon berättar att man hittade stulna båtmotorer i både bilen och i förrådet, men att åklagaren inte vill gå ut med hur många det rör sig med anledning av att det fortfarande pågår en utredning.

– Men en snabb uppskattning visar att det rör sig om värden på omkring en miljon kronor i nypris, säger Monica Krüger.

Ska spåra ägarna

Om båtmotorerna har stulits i Stockholm eller även i andra regioner är för tidigt att säga, en teknisk undersökning pågår. Gränspolisen utesluter inte hellre att det kan finnas fler gärningspersoner.

Snart börjar arbetet med att försöka spåra motorerna tillbaka till sina ägare, något som även sjöpolisen kommer hjälpa till med.

– Vår förhoppning är att hitta ägarna, men nu pågår en teknisk undersökning vilket innebär att vi inte vill förstöra några spår.

En åklagare har tagit beslut om att männen ska anhållas, misstänkta för grovt häleri.