PENGAR. Kommunstyrelsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), är nöjd med kommunens ekonomi. Oppositionen ser en kuliss. Foto: Ulrica Andersson

Två procents överskott – "en kuliss"

Kommunen går med två procents överskott för första gången på tio år, deklarerar kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M). Siffertrixande, enligt oppositionsrådet Peter Schilling (S): – Han tror att han har räddat ekonomin genom att ta 75 miljoner kronor från Förvaltaren.

  • Publicerad 15:13, 12 apr 2018

Oppositionen kritiserar oss för att vi ger för mycket stöd till samhällets utsatta.

Kommunfullmäktige har beslutat om ett överskottsmål på två procent för kommunens ekonomi. Nu har det uppnåtts.

”Detta är frukten av ett hårt prioriteringsarbete med fokus på kärnverksamheterna och där varje skattekrona vårdats med omsorg”, skriver den politiska ledningen i årsredovisningen för 2017.

Räknat i kronor handlar det om ett överskott på 43,6 miljoner.

Kommunen har fört över 75 miljoner kronor från Förvaltaren, påpekar oppositionen. Lagen tillåter större överföringar om pengarna går till sociala ändamål.

– Men det är ändå en kuliss. Om man tar 43,6 miljoner minus 75 miljoner så får man ett nästan tvåprocentigt underskott. Detta är inget annat än en kuliss för att villa bort, säger Peter Schilling.

När Socialdemokraterna styrde fick de kritik för att rädda budgeten med fastighetsförsäljningar. 2015 hade kommunen gått 61,4 miljoner back om man räknar bort jämförelsestörande poster.

Vad säger du om kommunens ekonomi?

– Det går precis som vanligt. Det här styret har visat det vi har pratat om hela tiden: Det går inte att bygga stad samtidigt som man snålar och sparar, säger Peter Schilling.

Uttaget från Förvaltaren är en intäktskälla som andra, enligt Mikael T. Eriksson. Pengarna går till stöd till exempelvis nyanlända och hemlösa.

– Oppositionen kritiserar oss för att vi ger för mycket stöd till samhällets utsatta. De här sociala insatserna finansieras på det viset; är man emot finansieringen är man emot insatsen, säger han.

I årsredovisningen lyfter styret ett "hårt prioriteringsarbete".

Vad innebär det?

– En av de viktigaste egenskaperna man kan ha som kommunstyrelsens ordförande är att kunna säga nej. Det kommer en massa idéer om allt man kan använda pengarna till. Men det är kärnverksamheten som gäller, innan vi är säkra på att vi klarar av att finansiera den och att nå målen.

Vad är du mest nöjd med att ha sagt nej till?

– Vet inte om jag har något sådant exempel. Men det man kan säga är vad det leder till: du lägger en budget och ser till att hålla den.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26