Henrik Vikander, till vänster, har fått ett stipendium för sin långfilmsdebut. Linda Mattsson Kledzik på Teater Satelliten, till höger, har fått ett stipendium för att arbeta med musikalen "Gränsland" som ska sättas upp där. Foto: Malina Boj/Linda Mattsson Kledzik

Två Spångabor får stipendier för kulturprojekt

Två Spångabor får ta del av Byggnads kulturstipendier i år. Linda Mattson och Henrik Vikander får 15 000 kronor var till att arbeta vidare med musikalen "Gränsland" och långfilmen "Lust".

  • Publicerad 11:50, 25 maj 2020

Ett sätt att konfrontera mina tvångstankar

Fackföreningen Byggnads kulturstipendium har delats ut varje år sedan 1966, bland årets 663 ansökande har 18 valts ut. Bland dessa finns Spångaborna Linda Mattsson Kledzik och Henrik Vikander.

De får båda 15 000 kronor var, Linda för att färdigställa ett manus till musikalen ”Gränsland” på Teater Satelliten och Henrik för att producera långfilmen ”Lust”.

– Våra uppsättningar på Teater Satelliten handlar mycket om psykisk ohälsa. Men också om fördelarna med olika diagnoser. Den här musikalen handlar om gränslandet mellan diagnos och inte diagnos. Var får jag ta plats och var får jag inte vara med, säger Linda Mattsson Kledzik.

Inkluderande teater

Teater Satelliten håller till i Sollentuna och de runt 40 medlemmarna är personer både med och utan diagnoser. Under samma tak finns en daglig verksamhet för de som har behov av extra stöd. Linda Mattsson Kledzik jobbar i båda verksamheterna men hoppas kunna gå ner i tid från den dagliga verksamheten, för att fokusera mer på manuset till den kommande uppsättningen.

– Jag och min kollega Hanna Stadell Mellbin arbetar tillsammans, hon skriver musiken. Planen att färdigställa till november, och börja repa därefter.

Spångabon Henrik Vikander får också ta emot Byggnads kulturstipendium.

– ”Lust” är en långfilm som jag i två år har skrivit tillsammans med teaterregissören Mikael Palm. Vi börjar spela in i juli, så just nu är det en intensiv förproduktion.

Tysthetsläger påverkade

Filmen behandlar ämnen som begär och andlighet. Henrik Vikander genomförde ett tio dagar långt tysthetsläger i Indien för ett år sedan och säger att den upplevelsen påverkat manuset starkt.

– Det var ett sätt att konfrontera mina tvångstankar och den psykiska ohälsa som jag brottas med. Jag har haft en stark längtan att dela med mig av de upplevelserna. Jag har ingen generell lösning på hur man botar psykisk ohälsa, men för mig har det fungerat att använda meditation. Att möta problemen istället för att skaka av sig, säger han.

Filmen ska vara klar sommaren 2021.

Stipendiet

Delas ut av Byggnads till kulturarbetare med en viss etablering inom sitt område.

Avser bland annat musik, film och konsthantverk.

I stipendienämnden sitter bland andra Stefan Löfven.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt