Skolorna på Fagerstagatan i Lunda industriområde riskerar behöva flytta i juni. Foto: Mikael Andersson

Två till skolor riskerar att försvinna från Spånga

Innan jullovet stängde Skolinspektionen en friskola i Solhem. Nu befinner sig ytterligare två Spångaskolor i riskzonen, då de akut måste hitta nya lokaler.

  • Publicerad 16:17, 23 jan 2018

Det är klart att det är ett problem. Men vi kan egentligen inte anmärka på det

200 elever blev av med sin skola när Skolinspektionen stängde Interkulturella skolan i Solhem innan jul.

Läs mer: Barnen om att skolan stänger: "Önskar det var en mardröm"

Huvudorsaken bakom stängningen var att friskolan misslyckats med att hitta nya lokaler för sin verksamhet, i tid till att det existerande kontraktet löpte ut.

Måste flytta ut

Nu ligger ytterligare två friskolor i Spånga i riskzonen. Redan till sommaren förlorar Beta school och Framstegsskolan sina lokaler i Lunda industriområde, där skolverksamhet bedrivs på tillfälliga bygglov med utgångsdatum den 30 juni i år.

Fastighetsbolaget Castellum som förvaltar lokalerna har inte gett upp hoppet om att genom att nya ansökningar förlänga det tillfälliga bygglovet för sina hyresgästerna. Men som vi skrivit tidigare menar staden att industriområdet är olämpligt för skolverksamhet.

Läs mer:Klart: Alla elever på stängda skolan i Spånga har fått ny plats

Skolinspektionen: "Ett problem"

Skolinspektionen är den myndighet som ger friskolor tillstånd att bedriva verksamhet. Under etableringen kontrollerar myndigheten att skolan har tillgång till ändamålsenliga lokaler. Däremot görs ingen koll på om lokalerna endast har ett tillfälligt bygglov.

– Såna saker känner vi inte till. Det är klart att det är ett problem. Men vi kan egentligen inte anmärka på det, säger Lena Högbäck, enhetschef på Skolinspektionen, som i Stockholmsområdet ser en viss ökning av problem som är kopplade till lokaler.

Har ett ansvar att larma

Beta school och Framstegsskolan måste nu akut hitta nya lokaler för att de ska kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet. Om skolan inte hittar nya lokaler, hamnar ansvaret för eleverna på kommunen, som då snabbt måste hitta nya skolplatser åt eleverna.

När vi ringer utbildningsförvaltningen känner de inte till Spångaskolornas situation. Detta trots att skolorna har ett ansvar att kontakta förvaltningen i god tid när det finns en risk att de förlorar sina lokaler.

– Vilka lokaler och vilka kontrakt skolorna sitter på är inget vi kan tvinga dem att lämna ut. Däremot har det funkat så att fristående skolor som vet att det finns en risk att de står utan lokal kontaktar oss, säger Christer Blomkvist, enhetschef, och fortsätter:

– Vi får förlita oss på att skolorna har så mycket heder i kroppen att de kontaktar oss om problemet i god tid. Skolorna bör kontakta oss senast några månader, gärna ett halvår, innan den eventuella uppsägningen.

Rektorn: "Är lite optimist"

När vi får tag på Framstegsskolans rektor Khemais Bassoumi berättar han att skolan ska informera föräldrar med elever på skolan om läget i nästa vecka.

– Vi har letat efter en ny lokal sedan 2015. Det har gått dåligt. Det finns inga lokaler i den storlek vi söker. Vi har fått en indikation, ett ljus i tunneln, om att det skulle vara lättare att flytta till en annan kommun. Men man är lite optimist, vi hoppas att det ska gå att få till en lösning så att vi får vara kvar ännu ett år, säger han.

Inte heller Beta school kan bekräfta att de hittat nya lokaler. Rektor Suzanne Zangan svarar motvilligt på frågor med hänvisning till att "skolan befinner sig i en process".

– Det här påverkar oss inte, säger hon.

Eleverna och personalen riskerar ju få en helt ny resväg till skolan?

– Vi har skickat brev till föräldrar att det kommer bli en flytt, de är positiva. Jag kan inte ge dig mer information nu, säger Suzanne Zangan.

Skolborgarrådet: "Ett systemfel"

Olle Burell (S), skolborgarråd, tycker att det är väldigt problematiskt att skolbarn i Spånga återigen befinner sig i en osäker situation.

– Det pekar på ett systemfel i vår skola – att vem som helst kan etablera en friskola varsomhelst, oavsett om det finns långsiktiga lokallösningar eller inte. Staten borde ändra systemet så att samverkan mellan skolverksamhet och kommun ökar. Staten behöver erkänna att kommunen är ryggraden i det svenska skolsystemet, säger Olle Burell.

Måste hitta nya lokaler

Friskolorna Framstegsskolan och Beta school har sin verksamhet i lokaler på Fagerstagatan i Lunda industriområde. Verksamheten bedrivs på ett tillfälligt bygglov som går ut den 30 juni i år.

Enligt siffror från Stockholms stad går det cirka 215 elever på Framstegsskolan, och 97 elever på Beta school.

Stockholm Direkt