Bra. Victoria Palsén, Viola och Rebecka ger tummen upp för ett längre höstlov. Foto: Lotten Engbom

Två veckors höstlov i Täby - så säger eleverna

Ett nytt förslag är att Täby kommun skulle införa två veckors höstlov på kommunala skolor. Vi tog ett snack med elever för att höra vad de tycker.

  • Publicerad 15:43, 13 apr 2018

Det började med ett mindre kaos när höstlovet skulle ligga på olika veckor för kommunala gymnasie- och grundskolor.

LÄS MER: Lovkaos i Täby efter politikernas beslut

Det nya förslaget är att alla Täbys kommunala skolor istället ska ha två veckors lov, som då sträcker sig över både vecka 43 och 44.

LÄS MER: Täby vill införa TVÅ veckors höstlov

När vi pratar runt med eleverna är många positiva. Filippa Remnert, 18, är i alla fall starkt kritisk till att hon, som är elev på Åva, skulle ha lov vecka 43.

– Det tycker jag är dåligt, för då har alla andra kompisar lov en annan vecka än mig. Min lillasyster skulle också ha den andra veckan, säger hon.

Linnea Ringnell, 17, poängterar att lov alltid är bra för återhämtning.

– Jag tycker att man ska satsa på längre lov och mindre enskilda studiedagar. Om man bara pluggar hemma lite under höstlovet är det nog ingen fara för skolarbetet, säger hon.

Tuff termin

Flera elever nämner att höstterminen är tuff, och att ett två veckors lov kan ge tid för att hämta andan.

– Höstterminen är så lång och man har ändå massa plugg på loven, så det vore skönt att få tid att vara ner också, säger Victoria Palsén, 18.

Inga Sielhöfer och Engla Halvarsson kan tänka sig två veckors lov. Foto: Lotten Engbom

Inga Sielhöfer, 17 år, utbytesstudent från Tyskland, är van med ett längre lov och tycker att det vore bra med utökat lov.

– Vi har så i Tyskland och jag tycker att det är mycket bättre. En vecka känns för kort, som en lite längre helg bara. Man hinner inte göra något, säger hon.

"Inte kul för alla"

Men det finns även de som kan se negativa sidor med ett två veckors-lov. Engla Halvarsson, 17 år, är visserligen positiv för egen del, men hon poängterar att lov inte är kul för alla.

– Kanske inte för de som inte har så många kompisar. Sedan är det vanliga att man reser bort över lovet. Det kan bli mer press att man ska resa bort. Då är ju lov jobbiga, säger hon.

Jacob Littorin poängterat att skolarbetet kanske kan bli lidande av ett längre uppehåll.

– Om man har matte- eller fysikkurser måste man plugga ikapp för att man glömt en del under de veckorna, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm