Den nya Tvärbanans bro byggs i förväg eftersom Bromma Blocks ska bygga ut. – Vi vill vara först på plats, säger Tobias Staaf. Foto: Stella Papapanagiotou

Tvärbanan: Bro till Kistagrenen byggs redan nu

Bygget av en ny tågbro till tvärbanans Kistagren är i full gång vid Bromma Blocks, trots att alla beslut för den nya tvärbanan inte är fattade än.

  • Publicerad 15:29, 14 okt 2015

Det är första gången jag är med om att man bygger så pass tidigt.

Byggstart för tvärbanans nya förlängning till Kista och Sollentuna planeras till 2017. Och beslutsprocessen väntas inte vara klar förrän tidigast hösten 2016. Men vid Bromma blocks är arbetet redan igång med den betongbro som ska leda tågen förbi köpcentrumet och flygplatsen.

Kostsam väntan

Anledningen till tjuvstarten är att köpcentrumet planerar att bygga ut gallerian hela vägen till platsen där bron ska stå. Och att vänta på att alla beslut är tagna gällande Kistagrenens vara eller icke vara blir för kostsamt, enligt Tobias Staaf som är bygg- och projekteringsledare för Tvärbanans Kistagren.

– Vi vill vara först på plats, så att vi inte ska behöva bygga en bro inne i köpcentrumet. Det skulle blir både dyrare och krångligare för alla parter, säger han.

Beslut nästa år

Landstinget beskriver själva bygget som en tjuvstart. Att bron ska byggas beslutades i juni 2014. Broplanerna ligger utanför resten av planerna för Tvärbanan. Detaljplanerna för Kistagrenen ligger ännu hos hos kommunerna för samråd. Ett genomförandebeslut för byggandet väntas vara klart först i september nästa år.

Är det vanligt att man bygger innan processen är helt klar?
– Det är första gången jag är med om att man bygger så pass tidigt. Men nu finns det ju ekonomiska och tidsmässiga skäl till det, säger Tobias Staaf.

Är det enligt regelböckerna?
–Absolut, vi skulle inte få bygga annars. Allt är väldigt väl genomtänkt. Sannolikheten att vi inte får ett genomförandebeslut ser vi som väldigt liten.

Att bron inte skulle komma att användas är ingen risk, enligt Claes Wersäll, pressekreterare åt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Från oss finns det inget som säger att planerna skulle stoppas. Så sent som idag tog trafiknämnden beslut om att bygget ska fortsätta med en överenskommelse i botten mellan berörda kommuner, staden och SLL, säger han.

Dyrt bygge

Brobygget väntas kosta ca 50 miljoner kronor.

Den färdiga bron väntas bli ca 340 meter lång.

Bron ska stå färdig i maj 2016.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Populär badplats försvinner i västra Stockholm

Bad och båtklubbar måste flytta när värmeverk byggs ut Planen för placeringen av piren vid det nya värmeverket i Lövsta har spruckit. Det gör att både Lövstabadet och båtklubbarna måste flytta.fredag 14/12 15:36