ÖVERKLAGAN. Det föreligger risk att utbyggnaden av tvärbanan försenas. Foto: Visionsbild Ursvik norra

Tvärbanans Kistagren kan försenas

Etapp 2 av tvärbanans utbyggnad – från Bromma till Helenelund – riskerar att bli försenad. Ett spanskt företag anser att upphandlingen inte gjorts korrekt.

  • Publicerad 16:26, 24 aug 2020

Turkiska företaget Gülermark vann totalentreprenaden av projektering och själva byggandet av spåren vid trafikförvaltningens upphandling av etapp 2, Kistagrenen. Upphandlingen är godkänd av förvaltningsdomstolen men beslutet har överklagats.

Spanska Comsa lämnade i mitten av juni en begäran om överprövning av upphandlingen till kammarrätten.

Med detta är trafikförvaltningen förhindrad att teckna avtal.

– Comsa har begärt en avtalsspärr, säger Jesper Lublin, handläggare på kammarrätten. Ärendet är prioriterat, ett så kallat förtursmål, men jag kan inte säga något om tidpunkten för när vi fattar beslut.

Har ni en dom under 2020?

– Det skulle jag tror. Målet är på gång, men jag vill inte spekulera kring tid. Det ska avgöras skyndsamt, säger Jesper Lublin.

Även om kammarrätten kommer fram till "ej prövningstillstånd", vilket innebär att domstolen är överens med förvaltningsdomstolen, kan beslutet överklagas. Då lyfts ärendet till högsta förvaltningsdomstolen, HFD.

Under den tid som gått sedan begäran om överprövning inkom har trafikförvaltningen gjort markarbeten och andra förberedande arbeten för att inte förlora tid.

Kistagrenen planeras vara klar 2022, men nu är det alltså oklart om tidsplanen kan hållas.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

New York blev Solna för hockeyspelaren Alva

Sport Ny forward i AIK Hallå där Alva Johnsson, forwarden i AIK hockey som egentligen skulle ha spenderat hösten i New York. Varför blev det inte så?torsdag 17/9 16:07

Sundbybergspolitiker vill bli nytt MP-språkrör

Nyheter "Vill vara en stark röst i partiet" Forna Sundbybergspolitikern Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör i Miljöpartiet. Hon tror sig kunna gjuta mod i riksdagsgruppen och vända opinionssiffrorna.tisdag 15/9 12:48

Barnens förslag blev till ny sagoskog i Hallonbergen

Nyheter "Roligt att klättra" Barnen på förskolan Stella Nova är delaktiga i utformningen av "sagoskogen" i Hallonbergsparken. Med spänning följer de hur lekområdet börjar växa fram.fredag 11/9 16:14