Färdigåkt. Snart slipper tvärbanans resenärer åka ersättningsbuss - för den här gången. Foto: Ellinor Prawitz

Tvärbanans Solnagren snart igång – men fler avstängningar väntar

Efter sex veckor med ersättningsbussar är tvärbanan mot Solna snart igång igen. Men nästa år väntar ytterligare avstängningar när tvärbanorna ska kopplas ihop i Alvik.

  • Publicerad 11:47, 8 aug 2016

Den 27 juni stängdes tvärbanans gren mellan Alvik och Solna av för signalarbeten. Det är förberedelser inför nästa års stora projekt, att koppla ihop de båda tvärbanelinjerna till en, enligt SL.

I sex veckor har resenärerna fått åka ersättningsbuss men nu börjar avstängningen närma sig sitt slut. Nästa måndag, den 15 augusti, ska Solnagrenen rulla igen.

– Det känns jätteskönt. Det har ju funkat med ersättningsbussen men det tar längre tid, egentligen är det snabbare för mig att gå till Alvik från Johannesfred där jag bor. Och så är det lite oklart när bussarna går eftersom det inte finns några tider på hållplatserna, säger Nette Sandström som åker ersättningsbussen till Alvik varje dag.

Blir en fjärde sommar

Det här är tredje sommaren som tvärbanans Solnagren stängs av för arbete. Och det kommer bli en fjärde.

– Det kommer ske en större avstängning under nästa sommar. Då ska man koppla ihop systemet med den övriga tvärbanan så det är ett ganska omfattande arbete, säger Christian Hoffman, presskommunikatör på SL.

Välkommen förändring

En hopkoppling av tvärbanans två grenar är en välkommen förändring för många resenärer. För den som ska resa mellan Solna och Sickla udde krävs idag ett byte i Alvik som tar extra tid och som många irriterar sig på.

Exakt hur lång nästa års avstängningar kommer vara är inte klart, bara att de kommer att bli långa.

– Solnagrenen kommer preliminärt stängas en månad medan Sicklagrenen stängs av i ungefär sex månader, säger Christian Hoffmann.