Dagens östra Eneby torg kommer inte förändras inom den närmsta framtiden. Foto: Roffe Andersson

Tvärvändningen: Alla planer skrotas kring Eneby torg

Under kommunstyrelsens sammanträde i måndags hade man fått en skrivelse från fastighetsägarna av östra Eneby torg där man meddelar att man drar sig ur ett planuppdrag.

  • Publicerad 14:30, 13 feb 2018

Framtidens östra Eneby torg har varit en het puck det senaste året. Och nu kommer nästa vändning – fastighetsägarna har dragit sig ur ett planuppdrag och området kommer förbli som det är idag.

– Vi, alltså Moderaterna, KD och Liberalerna, hade efter de "öppna hus" vi hade i januari landat i en idé om hur arbetet skulle drivas vidare. Det handlade om att exkludera fem villatomter och dra ner volymen kraftigt, säger Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

LÄS MER: Ny runda för Danderyds mest infekterade byggfråga: "Alla kommer påverkas"

"Det är status-quo"

Det var under måndagen som kommunstyrelsen sammanträdde och då hade man fått in en skrivelse från fastighetsägarna av marken, bland annat Patriam AB och Aros bostadsutveckling AB.

– Beslutet blev till slut att fastighetsägarna skrev till kommunen att inte ge planuppdrag. Så det kommer se ut som det gör idag, vi gör inga planer om fastighetsbolaget inte vill, det är status-quo, säger Isabella Hökmark (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Varför tror ni de dragit sig ur?

– Det står inte varför, men jag kan väl ana att det är på grund av det blev andra förutsättningar eftersom det blev en mindre planyta och lägre hus än de hade tänkt, säger Isabella Hökmark.

Vad känner du?

– Spontant tycker jag det är tråkigt att det inte händer något där nu. Husen som står där är idag inte de vackraste. Men jag är nöjd med att vi gjorde ett nytt förslag.

Olle Reichenberg menar att oroliga Enebybergare nu kan andas ut.

– Det är bara konstatera att det var en väldig kritik mot första förslaget, nu kan vi konstatera att de Enebybergare som varit oroliga kan andas ut över att det inte blir något.

Kommunen vill behålla bron till Tranholmen

Nyheter "Det bästa alternativet som vi ser det" Danderyds kommun har ansökt om att få behålla bron till Tranholmen. Detta då man inte vill gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antalet passagerare i kollektivtrafik.onsdag 8/4 16:43

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

Nyheter ✓Parkour ✓Slackline ✓Skejtramper 300 Vallentunabarn har varit med på workshops för att utforma nya aktivitetsparker i kommunen. Den första ska placeras utanför fritidsgården Mega. Nu släpps den första visionsbilden.onsdag 8/4 16:31
Stockholm Direkt