De boende vid skogspartiet vid Fastebolvägen i Viksjö vill behålla grönskan som den är. Foto: Mikael Andersson

Tvekan efter massiv kritik mot bygge i Viksjö

Boende i Viksjö har slutit upp emot planerna på 200 lägenheter i ett skogsparti vid Fastebolvägen. Nu vill både styrande politiker och opposition lyssna in kritiken innan de tar ställning till ett konkret förslag i höst.

  • Publicerad 17:43, 20 sep 2017

Maria Blixt är en av de boende som engagerat sig i frågan. Foto: Privat

– De här planerade husen skulle hamna mitt i ett skogsparti som är granne med en förskola, en mellanstadieskola och en lekpark. Skogen används jämt av både barn och vuxna. Här verkar inte tjänstemännen ha gjort tillräcklig research, säger Maria Blixt, som bor alldeles intill skogen.

Hon är inte ensam om kritiken. Boende i närheten har organiserat sig och startat en Facebookgrupp där de samlar information om projektet. Några medlemmar har skickat in en skrivelse till kommunen med punkter som de menar talar emot bygget. Till exempel pekar de på kommunens egna beräkningar om att trafiken skulle öka med 600 fordonsrörelser per dygn på Fastebolvägen, alldeles intill Fastebolskolan.

Uppvaktar politiker

De har en protestlista som enligt de själva nu har över 600 namnunderskrifter. Gruppen styr också upp träffar med kommunens politiker. Hittills har representanter för alla partier kommit utom Socialdemokraterna, som de ska träffa på fredag.

– Vi uppskattar att de har kommit hit och lyssnat. Vi vill bevara skogen. Det handlar dels om själva husen – det högsta är tänkt att bli tio våningar – dels vill de dra in en bilväg rakt in mot lekparken, säger Maria Blixt.

Själva planen är i ett väldigt tidigt skede. Initiativet kommer från byggbolaget Wallenstam, som vill bygga de 200 hyresrätterna. De har fått markanvisning, vilket innebär att de fått ensamrätt att förhandla med kommunen om den här ytan.

– Det är bara en idéskiss. Nu kommer mina medarbetare att gå igenom den input vi fått från boende. Den ursprungliga tidsplanen med byggstart 2018 är inte aktuell, vi har inte ens påbörjat detaljplanearbetet, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör på kommunen.

Politikerna, på båda sidor, är avvaktande.

– Vi har inte tagit ställning varken för eller emot men kan konstatera att om man bygger så behöver man fundera över hur det görs. Jag förstår kritiken, det är olyckligt att placera bygget mitt i, mellan parken och skogen, säger Cecilia Löfgreen (M), oppositionsråd.

Kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) vill inte heller gå in på detaljer.

– Det finns inget att ta ställning till politiskt ännu. Det enda vi har fattat beslut om är att påbörja detaljplaneprocessen, det vore fel om jag uttalade mig innan vi fått ett konkret förslag. Nu ska jag lyssna in synpunkter både från de boende och de andra politiska partierna, säger han.

Skiss. Förslaget är fem U-formade hus mellan fem och sex våningar och ett punkthus i norr på tio våningar. Nere till höger i bild ligger en förskola. Foto: Järfälla kommun

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35