Ulf skänker en miljon till forskning genom Lions

Lions Enköping är redan en av organisationens klubbar i Sverige som skänker mest pengar årligen till välgörenhet. Nu kommer klubben cementera sin plats på topp tio-listan – efter ett jättebidrag från en före detta Enköpingsbo.

  • Publicerad 14:34, 26 jun 2020

Det är unikt, vi har aldrig hanterat de här summorna tidigare.

Den tidigare Enköpingsbon och Ica-handlaren Ulf Davidson, som bland annat drivit Ica Västerhallen, ger Lions Enköping ett rejält tillskott i kassan.

En gåva som är öronmärkt till forskningen om Parkinsons sjukdom. En sjukdom Davidson själv diagnostiserats med.

– Det här känns roligt för mig, säger Ulf Davidson och tillägger:

– Jag har trivts oerhört bra i Enköping. Jag tycker att man har närmare till människan här än vad man har i till exempel Stockholm.

Riktat bidrag

Bidraget, som är på en miljon kronor, är riktat och kommer att gå till neurologen Anders Johansson, vid Karolinska Universitetssjukhuset som bland annat forskar om uppkomsten av Parkinsons sjukdom.

– Han är mycket kompetent och noggrann, säger Ulf Davidson.

Gåvan är unik i sitt slag. Aldrig någonsin har Lions Enköping förvaltat ett så stort belopp.

– Det här är unikt, vi har aldrig hanterat de här summorna tidigare i vår Lionsklubb. Ändå är vi en av de tio bästa klubbarna i Sverige att samla in pengar, säger Jan Erik Flink, president för Lions Enköping.

– Grejen med Lions är att det inte försvinner några pengar på vägen i administrativa avgifter, säger Arne Wåhlstedt, medlem i Lions och även mångårig vän med Ulf Davidson.

– Alla sådana avgifter bekostas av medlemmarna med hjälp av medlemsavgifter. Stödet från Ulf går oavkortat till den här forskningen, fortsätter Wåhlstedt.

Arena Ulf Davidson

Ulfs gåva är inte hans första i den här storleken. Tidigare i år bytte den småländska fotbollsklubben Högsby IK:s hemmaarena Frövi IP namn till Arena Ulf Davidson, efter att filantropen skänk en miljon kronor som skulle gå till att rusta klubbens anläggning.

Planerar du för fler gåvor?

– Nej, inte just nu i alla fall. Det här är inget jag gör spontant, jag tänker noga över sådant här, säger han.

Har fotbollsarena uppkallad efter sig

Ulfs gåva är inte hans första i den här storleken. Tidigare i år bytte den småländska fotbollsklubben Högsby IK:s hemmaarena Frövi IP namn till Arena Ulf Davidson, efter att filantropen skänkt omkring en miljon kronor som skulle gå till att rusta klubbens anläggning.

Enköpingsbo misstänks för våldtäkt mot barn

Nyheter En 22-årig Enköpingsbo misstänks för att vid två tillfällen ha våldtagit ett barn. Ena gången på hotell i Enköping.tisdag 22/9 13:28