Läsning. Birgitta Grundström visar Ulla Carlstedt vilka nya böcker som finns att välja mellan. Foto: Mikael Andersson

Ulla, 90, får bibblans böcker hemlevererade

Ulla Carlstedt kan inte längre ta sig till biblioteket på egen hand. Men tack vare "Boken kommer" kan hon få fortsatta hålla igång läsglädjen. Nu hoppas de på fler användare.

  • Publicerad 15:46, 6 mar 2020

Pensionären Ulla Carlstedt, 90, bor själv på bottenplan i ett fastighetshus i Gribbylund. Framför henne ligger böcker och urklippta tidningsartiklar. Sedan barnsben har hon älskat att läsa.

– Jag har läst så länge jag kan minnas, i mina ungdomsår bodde jag i princip på biblioteket, säger hon.

Till Gribbylund flyttade hon med sin, nu bortgångne, man för att antal år sedan då livet i huset blev för tufft, bland annat för att Ulla fick ledgångsreumatism. En stor del i att de valde just Gribbylund var då att det fanns ett bibliotek i området. Men för ett antal år sedan stängde det.

– Jag blev förkrossad. Kommunen sa att de inte längre hade råd att ha kvar det och då kändes det som att man kommit in i fållan som inte är något värt, säger hon.

Nya böcker en gång i månaden

När hon för fem år sedan fick ett samtal från Täby bibliotek om att hon kunde vara med i Boken kommer blev hon glad.

– Jag höll på att hoppa upp i taket. Har man läst hela sitt liv känns det utarmande att inte kunna ta sig till biblioteket själv och då sluta med sitt största intresse, säger hon.

Projektet Boken kommer finns till för personer som inte kan ta sig till biblioteket själv och tjänsten är gratis för alla som bor i Täby.

En gång i månaden kommer Ullas bokombud och numera vän Birgitta Grundström hem till henne med nya böcker. Birgitta väljer tillsammans med biblioteket ut de böcker som hon tror kan passa. Ulla läser helst kultur, konst, historia och historiska romaner.

– Det betyder oändligt mycket och har gjort hela mitt liv. Man får förflytta sig tidsmässigt och känslomässigt och man lär sig otroligt mycket, säger hon.

Birgitta Grundström är själv pensionär och i fem år har hon varit bokombud åt Ulla.

– Jag älskar böcker och det är ett roligt sätt att lära känna människor som har samma intresse, säger hon.

Komma bort och bli stimulerad

Idag är det ett antal personer som använder sig av tjänsten men Birgitta vill uppmana fler att höra av sig till biblioteket.

– Jag hoppas att fler anhöriga hör av sig till biblioteken och får reda på att tjänsten finns, säger hon.

Birgitta menar att böcker kan få de som är ensamma och har svårt att lämna hemmet att få en bättre tillvaro.

– De får komma bort från alltihop och blir stimulerade, då brukar det bli fart på dem igen, säger hon.

Enligt Ulla kan Birgitta efter åren som bokombud ”känna på sig” när hon har slut på böcker. Då kommer det alltid ett telefonsamtal.

– Jag vet i vilken takt hon brukar läsa och så försöker jag räkna ut när hon behöver fler, säger hon.

Framför dem idag ligger bland annat boken "Tiden är inte än", skriven av Elin Boardy, vilken bland annat handlar om när digerdöden härjade i Europa.

– Här finns en karta på spridningen också, säger Birgitta och de tittar i lugn och ro igenom boken.

Ulla tittar på bokens framsidan och säger skämtsamt:

– Tiden är alltid rätt för böcker i alla fall, säger hon.

Vänskap. Tack vare Boken kommer träffas Ulla Carlstedt och Birgitta Grundström varje månad, samtalen går fort in på böcker och efter fem år har en vänskap växt fram. Foto: Mikael Andersson

Boken kommer

Boken kommer finns i Täby och Danderyd.

Tjänsten är helt gratis och alla som inte själva kan komma till biblioteket får använda sig av tjänsten.

Det fungerar som en bokprenumeration, där du kan få hem böcker, talböcker, ljudböcker och tidskrifter. Vad du får hem bestämmer du själv. Du kan även få böcker med stora bokstäver eller talböcker.

Vill du använda Boken kommer eller bli bokombud? Bor du i Täby, kontakta Täby bobliotek eller bibliotekarie Christina Klarström. Bor du i Danderyd kontakta närmaste bibliotek.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt