Undersökning längs röda linjen: Danderydsborna lever längst

Medellivslängden i Danderyd hamnar i topp när vänsterpartiet i landstinget undersökt den röda tunnelbanelinjen. "Tydligaste exempel på hur olika klyftorna ser ut."

  • Publicerad 15:35, 29 apr 2016

Men vi säger inte att Danderydsborna går och uppsöker hjälp för ofta

Det är vänsterpartiet i Stockholms landsting som räknat ut medellivslängden på den röda tunnelbanelinjen, från Norsborg till Mörby centrum.

– Den röda linjen är det tydligaste exempel på hur olika klyftorna ser ut. Vårt län är väldigt segregerat och vi tycker att vi måste motverka och minska hälsoklyftorna, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

God hälsa - konsumerar mer vård

Enligt bilden som vänsterpartiet tagit fram så lever Danderydsborna, i snitt, tre år längre än de som bor på södra sidan om röda linjen.

– Det handlar om fler saker, men bland annat om hur mycket vi konsumerar vård. Ofta är de så att de som har en god hälsa konsumerar vård betydligt mer än de som har en hög ohälsa, om man generaliserar, säger Håkan Järnehed.

– Med det menar jag att man både går till vårdcentralen oftare, uppsöker privata specialister och sjukgymnaster, bland annat, tillägger han.

"Säger inte att Danderydsborna går för ofta"

Han menar att en anledning också är på grund av att det är fri etablering för vårdbolag, vart någonstans i Stockholm de vill verka.

– Jämför man exempelvis Östermalm och Botkyrka, där bor det lika många människor men ohälsan är högre i Botkyrka. På Östermalm finns det 13 vårdcentraler och i Botkyrka sex. Men vi säger inte att Danderydsborna går och uppsöker hjälp för ofta, utan att man gör det i mindre utsträckning på andra platser, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

Stockholm Direkt