Undervisning över åldersgränserna i romsk kulturklass

En skola där alla går i samma klass, oavsett ålder. I Söderort finns Sveriges enda romska undervisning. Men kön till att plugga här är lång. Och bristen på romska förebilder stor.

  • Publicerad 14:38, 3 nov 2015

Varför ska de yngre plugga när de äldre sitter på soffan eftersom ingen vill anställa dem?

I enplanshuset i Dalen undervisas det på två språk – svenska och romani. I Roma kulturklass, i den enda romska undervisningen på grundskolenivå i Sverige, går bara romska barn.

Undervisningen i kulturklassen, som hör till Hammarbyskolan i Skarpnäcks stadsdel, är åldersintegrerad och ett 30-tal elever går tillsammans. Från förskoleålder upp till nionde klass, sex till 16 år, studerar de ihop. Allt enligt läroplanen.

– Nu i november ska de redovisa vad de de lärt sig om solsystemet. Visst är det olika grader på krav och kunskaper. De äldre ska fördjupa. Men du skulle bli förvånad över de unga, deras förmåga att snappa upp saker, förklarar lärarinnan Angelina Dimiter Taikon.

Bra sätt att lära på

Hon säger att romska barn av vana alltid är med; folk har ofta levt kollektivt över generationsgränserna och det är en trygghet att stor tar hand om liten, men att det även finns studier som visar att det här är ett bra sätt att lära på.

– De äldre hjälper de mindre. Det är bra för socialisering och respekt, säger Dimiter Taikon.

Hon och Mikael Demeter Taikon tar emot i ett av tre klassrum. I ena ändan av rummet är kökshörnan där maten lagas enligt de renlighetsregler som kulturen påbjuder.

Duon är skeptisk till besök. Det är därför vi får komma efter skoldagens slut då eleverna gått hem. ”Det är väldigt många som vill besöka oss”; säger de.

– Pressen hör alltid av sig så fort något med romer är aktuellt. Senast det brann
i knutarna var när polisens romregister var på tapeten. Föräldrar och elever blir exponerade, säger Mikael Demeter Taikon och lägger armarna i kors över bröstet.

På förmiddagen undervisas på romani, efter lunch på svenska. Upplägget är så
eftersom det pratas romani i hemmet. Då ska barnen inte behöva byta identitet direkt de kommer till plugget på morgonen.

Svårt gå över till gymnasiet

Kölistan till skolan är lång. Lärarna berättar att det börjar bli trendigt för romska barn att ta körkort och studenten. Men övergången från niondeklass till gymnasium är tuff.

– Det är en svår process när de kommer till en vanlig gymnasieklass och får möta trakasserier och fördomar. Som den typiska stereotypen att vi alla är tjuvar. Ungdomarna blir väldigt utsatta. Men många fler av oss får vita mössor numera, säger Angelina Dimiter Taikon.

Enligt henne är bristen på förebilder ett problem.

– Varför ska de yngre plugga när de äldre sitter på soffan eftersom ingen vill anställa dem? Till och med en rom i kassan på Konsum gör mycket i form av förebilder. När jag är ute på arbetsplatser och universitet möter jag många romer som mörkar vilka de är av rädsla för rasism. Det känns såklart väldigt tungt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

”Omöjligt om du blir sjuk efter klockan åtta”

Nyheter ✓Många har svårt att få tider på vårdcentralen ✓Så svarar politikerna "Som Fort Knox", "tvärstopp", "ett lotteri". Så beskriver några av våra läsare sina försök att få en akuttid på vårdcentralen. Svaret från regiontoppen är att mer pengar kommer, men både fack och...torsdag 21/2 20:10

Efter stadens miss: ny småbåtshamn ska bort

Nyheter Staden gjorde bort sig i Gröndal Några båtar hann aldrig lägga till vid småbåtshamnen som anlades av staden i Gröndal förra året. Nu ska kommunens svartbygget bort. “Kan störa strandpromenaden” anser politikerna.torsdag 21/2 16:26