Undvik plågorna som hotar idyllen

Hängmattegung, varma bad, ljumma kvällar och vackra solnedgångar. Eller ettriga getingar, giftigt badvatten och stulna båtmotorer? Här är plågor som hotar förstöra Mälaröarnas sommaridyll.

  • Publicerad 11:30, 4 jul 2018

Tjuvarna kommer från sjösidan på somrarna och vi ligger inbäddade här.

Algblomning

Högsommarvärmen kan göra att algblomning i Mälaren får extra fart. Håbo kommun gick ut med en varning för algblomning vid Kalmarsand i Bro redan för en vecka sedan.

Ännu finns inga varningar för algblomning i Ekerö kommun. Men håller värmen i sig kan vi räkna med grönt vatten.

– Höga vattentemperaturer och soligt lugnt väder ger fart till blomningarna, säger Karl Norling, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Kommunen avråder från att bada om det är stora samlingar med alger, särskilt barn och djur är särskilt känsliga.

Om man badar i vatten med algblomning ska man undvika att svälja vatten och man bör duscha efter badet, för att undvika hudirritationer, ögonbesvär och förgiftning.

Getingar

Förra året var Mälaröarna förskonade mot getingar i saftglasen. Det kan betyda att vi står inför en getingsommar.

Statistiken bakåt visar nämligen att getingpopulationen går i tvåårscykler. Var det lite getingar ena året så tenderar det att bli fler året efter.

Men fortfarande är det inte säkert att det blir någon getinginvasion. Torkan kan nämligen ha gjort det svårt för getingarna. Exakt hur sommaren blir är alltför tidigt att sia om.

– I maj när det var så fruktansvärt varmt och torrt så sköt vår statistik käpprätt uppåt. Så vi tänkte att nu blir det en getingsommar. Men sen har vi sett de tre första veckorna i juni att det dalat enormt. Så det är väldigt osäkert läge, säger Cecilia Sidmalm, pressansvarig på Anticimex.

Båtstölder

Båtstölder ökade rejält i Stockholms län förra året och detta års båtsäsong har också börjat med en del båtstölder.

– En stulen båtmotor kan förstöra sommaren rejält. Mer än några getingar i saftglaset, säger Göran Thingvall, ordförande i Ekerö Båtklubb.

Ofta drabbas båtklubbarna som ligger lite avsides. Ekerö Båtklubb ligger på vägen ut mot Fantholmen och vintertid är det ganska tyst där ute. Det är också när kvällarna blir mörkare som många stölder sker.

På sommaren däremot är det mycket folk i rörelse och det minskar risken för stölder, menar Göran Thingvall.

– Tjuvarna kommer från sjösidan på somrarna och vi ligger inbäddade här. Det är inte så öppet, säger han.

Klubben har dessutom båtvakter, där båtägare turas om att vakta hamnen på nätterna under vår, sommar och höst. Det tror Göran Thingvall är det allra bästa sättet att förebygga stölder.

– Någon gång har det varit någon bil som sett mysko ut som vänt igen när man gått ut och visat att man är här. Det går ju inte att säga om det är någon som kommit dit för att stjäla, men helt klart är det avskräckande att det är folk här, säger han.

Myggor

Mälarösommaren började med en myggchock. Stora som helikoptrar dök de plötsligt upp i maj, ofta i fullt solsken.

Den snörika sommaren hade gett gott om vattenpölar i skogen, perfekta för myggägg. Med de höga temperaturerna i maj så gick kläckningen fort.

Men enligt Statens veterinärmedicinska anstalt lever myggor bara drygt en månad och torkan som varit har gjort att färre nya myggor kläckts. Fortsätter torkan kan sommaren alltså bli riktigt myggfattig.

Högljudd gräsklippning

Att grannen drar igång motorgräsklipparen mitt under kaffestunden i morgonsolen eller middagen på verandan – det är en sak som kan reta gallfeber på många.

Rent rättsligt har man i princip rätt att klippa gräset när man vill, så länge det inte görs så hänsynslöst att det kan räknas som ofredande. Men ömsesidig hänsyn och dialog är ändå bäst för att främja grannsämja, menar Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

”Om grannen hade fest och vid ett enstaka tillfälle var något för högljudd, behöver du ju inte starta motorgräsklipparen tidigt nästa morgon”, är hans råd.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Bostadsbolagets vd får sluta – efter bara ett år

Nyheter Ekerö bostäder byter ut sin vd efter bara ett år. Timo Siikaluoma och bolagets styrelse kom inte överens.fredag 22/2 10:03

Hovrätten ger Lugnet rätt i tvist mot ex-ledamoten

Nyheter Lugnets före detta styrelseledamot dömdes i höstas att betala tillbaka pengar han fört över till sig själv. Han överklagade domen – men nu får han nobben i hovrätten.torsdag 21/2 13:53