Foto: Henrik Lindstedt

Ung man anhållen för dubbelmorden i Sätra

En ung man har anhållits, misstänkt för inblandning i dubbelmordet i Sätra i april. Det skriver polisen på sin webbsida.

  • Publicerad 13:46, 4 jun 2019

I dag greps en ung man misstänkt för inblandning i dubbelmordet i Sätra den 11 april. Det skriver polisen på sin webbsida.

Mannen är i nuläget anhållen som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden, och förhörs.

Enligt polisen har utredningen så här långt inte kunnat visa att de två mördade unga männen utsattes för någon tortyr, något som det ryktats om.

– Hur de ryktena uppstått kan jag inte säga något om, men det är inte helt ovanligt med ryktesspridning i sådana här fall. Men från utredningen och de preliminära obduktionsrapporterna har vi inte kunnat hitta några uppenbara tecken på tortyr, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Hittades mördade i källare

Det var på eftermiddagen den 11 april som polisen kallades till Sätra. I ett källarutrymme i ett bostadshus nära Sätra centrum hade två livlösa unga män hittats.

På plats kunde polisen konstatera att de två männen, 18 och 20 år gamla, var avlidna. Ungdomarna var omtyckta i området och dagarna efter mordet fylldes hela torget av sörjande människor.

– Det känns som att det är hela Sätra vi begraver. Inget kommer bli sig likt efter det här, sa en närstående till de dödade unga killarna efter 18-åringens begravning.

I polisens pressmeddelande skriver polisen att de uppfattar morden som "en intern uppgörelse bland lokala kriminella".

Vad menar ni med det?

– De poliser och åklagare som jobbar med ärendet valde aktivt den formuleringen eftersom det funnits en oro i området för att något liknande ska hända igen. Men det är inte jättestor risk att vem som helst blir skjuten i en källare, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen, som inte kan gå in närmare på vilket sätt männen ska ha varit kriminella.

– Jag förstår absolut att anhöriga kan bli illa berörda av formuleringen och att kriminalitet kan definieras på många olika sätt. Men i nuläget kan vi inte kommentera det mer än att vi uppfattar det som att de, på något sätt, befann sig i lokala kriminella kretsar, säger hon.

Två dagar efter mordet på de två unga männen sköts ytterligare en man i 20-årsåldern till döds i Sätra.

Vill ha in tips

Enligt Anders Bryngelsson fortsätter utredningen nu.

– Vi har hållit ett antal förhör och gjort en teknisk undersökning som vi jobbar vidare på. Och vi vill absolut in ha in fler tips från allmänheten. Om någon tror sig ha sett något så är det jättebra om de hör av sig till oss, säger han.

I tisdags skulle den mördade 18-åringen ha tagit studenten. Hans storasyster sprang ut i hans ställe.