Vishing. De misstänkta fallen av penningtvätt är kopplade till vishing-bedrägerier. Foto: Mostphotos

Ung man misstänkt i stor bedrägerihärva

En ung man från Sollentuna kan efterlysas internationellt för flera fall av bedrägeri. Mannen har häktats i sin frånvaro för misstänkt penningtvätt.

  • Publicerad 17:05, 11 sep 2020

I augusti begärdes en man i 20-årsåldern från Sollentuna häktad, misstänkt för grovt penningtvättbrott. Misstankarna rör sig om sex fall av penningtvätt, där flera personer ska vara involverade i en större bedrägerihärva.

Sollentunabon är nu efterlyst och häktad i sin utevaro.

– Det är vishing-bedrägerier och bedrägerier begångna utomlands, där vi misstänker att den här personen genom sitt eget eller annat konto har tvättat pengar, säger åklagaren och förundersökningsledaren, Matias Garcia de las Bayonas.

Kan efterlysas internationellt

Mannen är sedan tidigare känd av polisen.  

2016 dömdes han för ringa narkotikabrott och 2017 dömdes han av Stockholms tingsrätt att betala en halv miljon kronor till ett företag efter en tvist.

De misstänkta penningtvättsbrotten ska ha skett under 2017 och 2018, vid ett antal olika ospecificerade platser. Ett av fallen är ortsdaterat till Kalix kommun år 2018.

I det aktuella målet rör det sig om bedrägerier på summor upp till 1,5 miljon kronor. Matias Garcia de las Bayonas säger att man misstänker att Sollentunabon har flytt landet.

– Han är häktad i sin utevaro och vi tänker efterlysa honom internationellt.

Misstänkt bedrägeri mot äldre

Åklagaren berättar även att de misstänkta brotten är så kallade vishing-bedrägerier. Han vill dock inte kommentera om det finns en koppling till större organiserad brottslighet.

Han förklarar hur bedrägerierna kan gå till.

– Det är en typ av bedrägeri som ofta riktar sig mot åldringar. Bedragarna utger sig ofta för att vara bankman, eller liknande, och lurar av de här personerna koder till deras bank-id. Med det kan de sedan tömma åldringarnas konton.

Sollentunabon är häktad i sin utevaro för sex fall av penningtvättsbrott, varav ett grovt.

När hoppas ni kunna väcka åtal?

– Så snart han är gripen och har avhörts.

Vishing

Vishing (voice phising – kombination av falska telefonsamtal och e-postmeddelanden) innebär att en person blir uppringd av en bedragare som utger sig för att vara från exempelvis banken, för att lura till sig personlig-, finansiell- eller säkerhetsinformation.

Källa: Polisen

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fannaspelaren klar för Europeisk storklubb – "Han har övertygat oss"

Sport Fannaspelaren Leonardo Scienza har skrivit på för den tyska storklubben Schalke 04:s U-23-lag.fredag 18/9 10:17

Fler ungdomar testar narkotika i Sollentuna

Nyheter "Kommunen har ett viktigt uppdrag att främja en hälsosam livsstil" Narkotikaanvändningen ökar och känslan av trygghet i sitt eget bostadsområde minskar bland unga i Sollentuna, visar årets Stockholmsenkät.torsdag 17/9 11:44

Sollentuna VK tog dubbelt guld

Nyheter "Spelarna gjorde hela jobbet från start" Under den gångna helgen vann både Sollentuna VK:s damlag och herrlag för seniorer SM-guld i Södertälje.onsdag 16/9 17:15